Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Svampeguide for begyndere

Enkelte arter af svampe er er dødeligt giftige. Det er derfor vigtigt at kunne se forskel på de spiselige og de giftige arter. Det kan i nogen tilfælde være svært at artsbestemme svampe helt præcist, selv trænede svampesamlere bliver ofte i tvivl.

Når man skal starte med at samle svampe, kan det være en god ide at tage afsted med en trænet svampe-samler. På Naturstyrelsens hjemmeside  kan du finde svampeture, hvor du kan få hjælp til at finde de gode svampe:

Find svampeture på Ud i Naturen kortet (Vælg Arrangementer)

Spis sikkert

Heldigvis er der nogle spisesvampe, der er lette at kende. Svampe, man ikke så let forveksler med nogle af de giftige eller dårligt smagende.

Det er disse spise svampe, du kan lære dig at genkende - samtidig med de meget giftige, så du lærer at undgå dem.

Når du færdes i naturen, så undgå at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen også, selvom du ikke har brug for dem.

Hvis du interesserer dig for at samle spisesvampe, så er det en rigtig god ide at investere i en anerkendt svampebog. Den kan hjælpe dig i svampebestemmelsens svære kunst.

Hvad enten du spiser svampe eller ej, så er en tur ud for at se på svampe en herlig fritidsbeskæftigelse.

Er svampen god eller giftig?

Hvornår er det bedst?

Indsamling af svampe kan foretages hele året, men der er flest at finde om efteråret, særligt hvis det har regnet i en længere periode. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker, særligt hvor der går heste og græsser. Champignonen trives særlig godt, hvor der er faldet hestepærer.

Et godt svampeår er når vi har en lun og fugtig sensommer. Det giver skovbundens svampe optimale betingelser, og der var derfor ekstra mange svampe.

Hvor kan jeg samle svampe?

I Statsskovene er der mere frie regler. Ofte er der frihed til at gå ud under træerne og samle alle de svampe og bær, du ønsker. Men du skal også her læse de opsatte skilte.

I de private skove må du kun færdes fra kl. 7 til solnedgang, og færdsel til fods må kun ske ad stier og anlagte veje. Du må derfor ikke vandre ind mellem træerne bort fra stierne, selvom man som svampesamler netop gerne vil derhen - bort fra de steder, hvor andre har været og samlet først. Ophold må ikke finde sted inden for 150 m fra beboelses- og driftbygninger.

Adgang til naturen

Kort er godt

Det er en god ide at medbringe et kort, for hvis du finder et særligt godt sted, hvor der er mange spiselige svampe, så afmærk stedet på kortet. Ofte er stedet godt år efter år. Samtidig kan du indtegne din rute, så lærer du lettere skoven at kende.

Sørg for at lave en rute, der går gennem forskellige typer af skov. Både løvskov, nåleskov og over åbent land. Så er der den bedste chance for, at du møder flest mulige arter af svampe.

Naturstyrelsen udgiver en række foldere, med forslag til vandreture i statsskovene. Det vil være en god ide, hvis du skaffer dig folderne fra de skove, der ligger i nærheden af din bopæl, eller de skove du gerne vil besøge. I folderne er der også kort over området, så du ikke farer vild.

Vandretursfoldere

Påklædning og udstyr

En god svampebog er en rigtig god ide at have med. Det er praktisk at have en kurv med på svampeturen, så ligger de svampe, som du har plukket ikke og bliver mast, samtidig bliver de ikke så smattede, som hvis de ligger i en plasticpose. I en fugtig pose rådner svampe let - og svampe, som begynder at rådne, kan danne farlige gifte.

Til turen bør du også have en lille kniv, så kan du skære evt. gnav af dyr fra. Selv om en lille mus eller snegl har spist af en svamp, så kan du bare skære lidt fra, resten kan sagtens spises. Samtidig er det godt at kunne skære svampe igennem, hvis man får brug for at se, hvordan den er opbygget.

Hvis du ikke har en lommekniv, så brug en kartoffelkniv. Den behøver ikke at være særlig skarp.

For at få en god tur, er det en forudsætning, at du ikke fryser, derfor er det en god ide at have gummistøvler med plads til en varm sok og en filtsål. Så fryser du ikke om tæerne. Varmt tøj, gerne en regnfrakke og en trøje med.

Det kan være en god ide med en madpakke. For når man er sulten fryser man lettere. En termokande med varm kaffe eller te.

Gode svampebøger

Svampe - fra mark og skov til køkken.
Af Thomas Læssøe og Anna Del Conte
Gads Forlag
ISBN 87-12-02971-8

Bemærkning: God og detaljeret tekst og flot illustreret såvel tegninger som foto. Den har den store fordel, at den har mad siden med. Den er meget kritisk og betegner flere svampe en de fleste som giftig. Ulempen er helt klar størrelsen, den egner sig mest til hjemmestudier.

Nordens svampe
Af Morten Lange
Gads forlag
ISBN 87-12-03308-1

Politikens svampebog, af Henning Knudsen - Politikkens Forlag

Politikens Visuelle Svampebog af Henning Knudsen - Politikkens Forlag

Danmark Svampe af Jan Vesterholdt - Gyldendal

Svampe - du kan spise, af Jens H. Petersen - Gyldendal


Andre hjemmesider