Æd skoven i efterårsferien

10-10-2013

Efteråret er som en smuk og gavmild kvinde - fuld af gaver man blot skal tage imod og sige tak for.

Børn og Skov hører sammen

Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer. Men man kan mere end blot at nyde synet.

For der er masser af godbidder tilbage i Midtjyllands natur, inden vinteren kommer: bær, svampe, æbler og nødder, og i statens skove og naturarealer kan man bare kaste sig over det.

Lige nu er de sidste brombær modne. Brombær skal man lede lidt efter, men når man først har fundet sig et krat, kan man komme et par gange i ugen indtil frosten for alvor sætter ind.

I de lysåbne skove og på hedebakker står tyttebærrene også gloende røde. De har den store fordel nå man sylter dem at de indeholder naturligt konserveringsmiddel. Dem skal vi bl.a. finde på turen fra indelukket den 20. oktober.

En god fidus er det også at tage en kurv med og så besøge vores nedlagte jernbaner, der nu ofte er naturstier. Her i togene er der spist tusindvis af æbler, skrogene røg ud af vinduet og i dag står æbletræ ved æbletræ. Smag jer frem og find de æbler I bedst kan lide. De er "dyrket" uden sprøjtemiddel, og så er det bare hjem og lave æblekage, æbleflæsk og andre lækkerier.

I skovene omkring Århus har vi plantet en del hassel i skovbrynene, og her kan man gå på nøddeskud, hvis man blot kan komme før egern og mus. Samme steder står der ofte slåen som smager besk, men er velegnet til en julesnaps, når de bare får lidt frost først.

På en tur i skoven bør man på denne årstid også altid medbringe en kurv, for der er svampe. Ganske vist kan det tørre vejr i september ses, men der e stadigvæk en del at hente. Dog skalman lig kunne kende de spiselige og kende sin egen begrænsning.

På statens arealer er der fri adgang til at samle, så længe det er til eget privat forbrug. Ønsker man at indsamle til erhvervsformål eller videresalg skal man have en tilladelse fra Naturstyrelsen.

I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vejen eller sti. Man må ikke gå på jagt inde i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan man finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der er lige til at hente i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie.

I Søhøjlandet kan man deltage i flere arrangementer der har fokus på den spiselige natur.

Lørdag den 12. oktober er der "Æbledag på Høgdal". Her bliver fortalt om de forskellige æblesorter, man kan komme med egne æbler og få dem presset til most (medbring emballage), eller man kan bare hygge sig på prøve smagsprøver af de forskellige æbleretter.

Søndag den 13. er der svampetur i Velling Skov hvor man kan lære grundbegreber om at samle spisesvampe – husk kurv.

Søndag den 20 afholder Soroptimisterne sansegåtur i Indelukket i Silkeborg, hvori der også indgår en gåtur med udfordring til all sanser, også smagssansen.

Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har udgivet en folder, der klart fortæller, hvor man må færdes i naturen. http://www.naturstyrelsen.dk/Udgivelser/Foldere/Vejledning/Naturen_maa_gerne.htm