Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Gurrebunker åbnes i efterårsferien

01-10-2013

Gurrebunkeren åbne3 tre dage i efterårsferien, hvorefter den lukkes ned. Billettter til rundvisning kan købes på Billetnet.dk.

Alt udsolgt

Gurrebunker gemmer Gernes
Danmarks første atomsikrede regeringsbunker fra Den Kolde Krig gemmer også på en kunsthemmelighed. Kunstprofessor Poul Gernes har nemlig totaludsmykket betonskjulet, så livet under jorden ikke blev kunstforladt, hvis bomberne faldt.

Den hemmelige regeringsbunker bunker i Krogenberg Hegn ved Gurre i Nordsjælland åbner ekstraordinært tre dage i efterårsferien. Udover et kig ned i Den Kolde Krigs forsvarsværker, er det også et ki(c)k for kunstelskere, da bunkeren er totaludsmykket af kunstprofessor Poul Gernes, med et værk offentligheden aldrig har haft adgang til.

Bunker lukkes
Det er længe siden, Gurrebunkeren har haft en beredskabsmæssig funktion. Efter at have været lejet ud i en årrække, lukker Beredskabsstyrelsen bunkeren ned og lægger den i "mølpose". Men inden da, får offentligheden nu mulighed for at få et spændende indblik i beredskabet under Den Kolde Krig.

Gurrebunkeren er Danmarks første atomsikrede udflytningsanlæg til regeringen fra den Kolde Krig. Den blev bygget i Nordsjælland i skoven Krogenberg Hegn fra 1958 til 1961. Anlægget kunne kun rumme 50 personer og blev hurtigt for småt.

Bunker med kunst
I 1970’erne blev Gurrebunkeren derfor suppleret med et større regeringsanlæg i Østdanmark. I begyndelsen af 1990’erne blev bunkeren renoveret af Post og Telegrafvæsenet som lejede anlægget af Forsvarets Bygningstjeneste. Her blev bunkeren totaludsmykket af kunstneren Poul Gernes, der farvesatte vægge, døre, skabe, stole og meget andet interiør.

Tidligere på året udpegede Kulturstyrelsen 25 fortællinger fra Den Kold Krig, heriblandt den spektakulære regeringsbunker i Rold Skov i Nordjylland.
25 fortællinger fra den kolde krig

Udsmykning af Gurrebunker

Tre dage i efterårsferien vil Beredskabsstyrelsen, Naturstyrelsen og Kulturstyrelsen samarbejde om at åbne Gurrebunkeren for offentligheden.
Praktiske oplysninger:
Åbningstider: d. 14., 15. og 16. oktober kl. 10-15
Rundvisning: ½ - ¾ time med plads til 100 personer på hver tur
Billet: Kun adgang ved forevisning af gyldig billet, der købes på Billetnet (30 kr + gebyr/pers): Billetter
Mobilitet: Adgangen til bunkeren er uegnet for handicappede, gangbesværede og børn under 6 år.
Parkering: Marianelundsvej 11, 3490 Kvistgaard. Vær opmærksom på at der er ca. 10 min.s gang fra P-pladsen.

GURREBUNKERENS HISTORIE
Bunkeren ligger delvis under jorden i Krogenberg Hegn, Nordsjælland. Gurrebunkeren var klar til ibrugtagning i 1961. Indtil da havde regeringen kun haft nogle interimistiske beskyttede lokaler under Christiansborg og ved Nyboder Skole.

Den er på 670 m2 i to etager og kunne i fuld udnyttelse rumme ca. 50 personer, dvs. regeringen og dele af centraladministrationen samt teknisk og administrativt personale.

I slutningen af 1970erne overgik den til at være "satellit" til en nyopført større regeringsbunker. Gurrebunkeren kaldes også BOC 1 (Beredskabs Operations Center nr. 1), mens den nye større bunker kaldes BOC 2.

I perioden 1977- 2007 blev den anvendt af Generaldirektoratet for P & T, senere Telestyrelsen, som beskyttet lokalitet for særlige telekommunikationsforbindelser, som var en væsentlig del af beredskabet og NATO samarbejdet under den Kolde Krig. Dette telekommunikationssystem blev endeligt nedlagt i 2007.


GUREEBUNKEREN UDSMYKKES

I forbindelse med en større renovering af anlægget i begyndelsen af 1990’erne blev anlægget indvendigt dekoreret og totalt udsmykket af nu afdøde professor på kunstakademiet Poul Gernes. Han er bl.a. kendt for udsmykningen af Herlev Sygehus og Paladsbiografen i København.

Beredskabsstyrelsen har i perioden 2007-2013 bl.a. udlejet bunkeren til et privat kommunikationsfirma. Dette lejemål er ophørt, og Beredskabsstyrelsen har ingen alternative anvendelsesmuligheder. På denne baggrund lægges anlægget i mølpose på samme måde som BRS har gjort med andre anlæg, i det omfang anlæggene ikke har kunnet anvendes til andre statslige formål eller sælges til anden side.

Beredskabsstyrelsen er i gang med at lægge den første regeringsbunker opført under den Kolde Krig i "mølpose". Dvs. der bliver lukket for alle forsyninger, inventar og løsdele bliver fjernet, kloak, strøm, og vandforsyning bliver tillukket, og der bliver sat jernplader henover indgangen, så man ikke kan komme ned i den.

Læs mere (links):

Om Den Kolde Krig på Kulturstyrelsen.dk: http://www.kulturstyrelsen.dk/kulturarv/kommune-og-turisme/kold-krig/

Om Beredskabsstyrelsen