Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Almindelig kantarel

Kantarel

Latin: Cantharéllus cibárius

En meget fin spisesvamp, med god holdbarhed.
Den er let at genkende, der er ingen farlige forvekslingsmuligheder. Den ligner ingen af de giftige svampe.

Voksesteder:

Almindelig kantarel er mykorrhizadanner med mange træarter. Den vokser sammen med bøg, eg, birk og på heden, hvis der står fyretræer i nærheden.
Den kan derfor træffes både i løvskov og nåleskov - samt kanten af birkemoser. Den er almindelig over hele landet.
Den stiller det krav, at der skal være træer i nærheden. Den vokser talrigest på fattig jordbund med passende sur jord. Områder i skoven med morbund eller magre plantager.

Den vokser frem efter meget regn allerede i juli, ses mest talstærkt omkring august, men kan findes helt frem til november.

Beskrivelse:

Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand. Diameteren kan blive op til 10 cm.
Lamellerne er gaffeltdelte og løber langt ned af stokken. Overgangen mellem hat og stok er uskarp.

Højden er ca. 3-10 cm. Med en stok der er 2- 6 cm og ½ - 1½ cm i tykkelsen.

Kødet er fast.

Svampen og kødet beskrives som æggegul med farvevariation som æggeblommer. Kødet har en skarp smag. Den skarpe smag forsvinder ved tilberedning. Svampen spises ikke rå.
Den skarpe smag holder snegle og orme lidt væk, derfor er det let at finde ubeskadiget eksemplarer.
Kødet har en svag lugt, som tørrede abrikoser. Tilberedt rigtigt er kantareller en af vores bedste spisesvampe.

Forvekslingsmulighed:

Den gule farve, en tragtformet hat og de nedadløbende lameller kan minde om en netbladhat , derfor skal nybegyndere, der ikke kender kantareller tage sig i agt .

5 eksempler på gode spisesvampe