Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Er svampen god eller giftig?

Flot men giftig - rød fluesvamp. Foto: J.C. Schou, BioPix Nogle svampearter er giftige, faktisk er nogle dødeligt giftige. Derfor er det vigtigt, at du er forsigtig når du artsbestemmer svampe. Er du i tvivl om en svamp er spiselig, så lad den stå.

Du kan heller ikke gå ud fra, at der måske har været gnavet af svampen. Mange dyr spiser svampe, det betyder ikke at den er spiselig for mennesker.
Husk på at selv om pindsvin eller snegle kan spise svampen, er det ikke nødvendigvis et tegn på, at du også kan tåle at spise den.

Når du støder på giftige svampe i naturen, så lad være med at sparke til dem. Husk på, at de gør gavn i skoven. At de samtidig er smukke og en stor oplevelse for dem, som kommer efter dig.

Fem farlige

De 5 farlige svampe, der er nævnt her, er udvalgt på baggrund af deres giftighed, lighed med spiselige svampe eller aktuelle forgiftningstilfælde.


Fluesvampe

  • Fluesvampene kendes på de helt hvide lameller.
  • Der sider ofte skæl på hatten.
  • De har ofte en hængende ring omkring stokken. På Snehvid Fluesvamp er denne ring svær at se.
  • Stokken vokser op fra en knold ofte med skede.

Svampe og tungmetaller

Svampe har en evne til at koncentrere tungmetaller. Tungmetaller er sådan nogle metaller som kadmium, kviksølv og bly. Tungmetaller er giftige for kroppen i store mængder. Derfor skal man undgå fødevarer med stort indhold af tungmetaller.

Svampene opsamler tungmetallerne fra deres omgivelser. Derfor skal du ikke plukke svampe ved stærkt trafikerede veje. Her kan jorden indeholde meget bly. Visse grunde, hvor der har ligget industri, kan være forurenede med tungmetaller. Du må aldrig spise svampe der har vokset på forurenet jord. Hold dig også væk fra tidligere lossepladser.

Når du derimod går i skoven lidt væk fra trafikerede veje, så er du på den sikre side med hensyn til tungmetaller.

Gode råd

  • Spis kun svampe du kender, er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  • Spis kun godkendte spisesvampe.
  • Brug kun friske svampe til madlavning,
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  • Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.

 

Spisesvampe

Her er der beskrevet 5 eksempler på gode spisesvampe. De er valgt, fordi de er nemme at kende og fordi forvekslingsmuligheder med giftige svampe er minimal. Men er du det mindste i tvivl, så lad hellere svampen stå!