Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Handel med truede arter

For at beskytte truede arter over hele verden er der internationale regler (CITES) for, hvad man må købe og sælge samt importere og eksportere. Du risikerer at få dine ting konfiskeret og få en bøde, hvis du overtræder disse regler.

Som udgangspunkt må du hverken købe eller sælge dyr eller planter, der er truede – heller ikke varer, der er produceret af truede arter. Men hvis disse varer er indført med en CITES-tilladelse eller er fulgt af et Cites-certifikat (inden for EU), er handlen lovlig.

Handel med en truet art eller et produkt af en truet art kan være lovlig, hvis myndigheder vurderer, at handelen ikke er til fare for arten. Det kan være et truet dyr, der er opdrættet i fangenskab. Eller en figur af elfenben, der er fra tiden før reglerne blev indført. I de tilfælde vil man typisk kunne opnå tilladelse til at sælge det.

Der kan også være dyr og varer fra truede arter, som du må tage med hjem fra lande uden for EU i begrænsede mængder – uden CITES tilladelse, fx må du tage følgende med hjem fra rejsen til dit eget brug:

  • 3 skaller fra kæmpemuslinger
  • Fire krokodille-produkter (fx bælter, takser, sko (et par sko svarer her til 1 genstand)
  • 125 gram kaviar

Følgende varer kræver tilladelse eller Cites-certifikat (IKKE udtømmende): Elfenben, næsehorn, tænder fra kaskelothvaler, landskildpadder, kakaduer, slanger, koraller – desuden en række ædle træsorter som fx riopalisander.

Dyr og planter omfattet af CITES

Reglerne gælder også handel på internettet. 

Om CITES

Konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter er en international aftale som trådte i kraft 1. juli 1975.

CITES Aktuelt

CITES information om forbud mod import og eksport, ophævelse af forbud mv. samt foldere og andre udgivelser.

Dyr og planter omfattet af CITES

Listen over dyr og planter omfattet af CITES, samt mulighed for at søge på enkeltarter. Information om de enkelte bilag og lister.

Rejser og souvenirs

Hvert år købes og sælges millioner af dyr og planter enten levende eller i form af forskellige produkter som f.eks. turistsouvenirs.

Køb og salg

Handel med nogle skildpadder, papegøjer, figurer af elfenben er bare nogle af de ting der kan kræve en tilladelse til salg.

Import og eksport

Læs om reglerne der gælder ved import og eksport af CITES arter.

Grønland og Færøerne

Grønland og Færøerne er en del af det danske rigsfællesskab, men de er ikke medlem af EU.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål og faldgrupper.

Ansøgning

Læs om hvordan du ansøger og find ansøgningsskemaerne, samt vejledning til hvordan du udfylder dem.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt Naturstyrelsens CITES-sektion på 72 54 24 23 (hverdage fra 9-12) eller skriv til "CITES-sektionen" på