Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Juleopskrifter

Hvid glögg
  • 1 flaske sød hvidvin
  • Saften af en stor citron
  • 5 spsk. sukker
  • 2 dl. lyse rosiner
  • 2-3 hele kanelstænger
  • 2 spsk. hele nelliker
  • pinjekerner
  • evt. hvid rom eller snaps

Kom alle ingredienser i en gryde og varm forsigtigt op: Glöggen må endelig ikke koge.
Du kan eventuelt si glöggen, inden du putter rosiner og pinjekerner i til sidst.

Skovfogedens æblepunch
  • 1 l. æblemost eller æblejuice
  • 3 kanelstænger
  • ½ vaniljestang
  • 1 tsk. druesukker

Alle ingredienser hældes i en gryde og varmes langsomt op, til det begynder at dampe. Punchen serveres i høje kopper eller glas.

Julesnaps fra Gråsten
  • 1 hel flaske klar snaps
  • 1 stor appelsin
  • 40 sukkerknalder
  • 40 hele kaffebønner
  • 2 hele vaniliestænger

Flæk de to vaniljestænger.
Stik appelsinen 40 gange med en kødnål.

Put alle ingredienserne i et glas og dæk dem med snaps.
Snapsen skal trække i 40 dage. Herefter skal den sies og hældes på flaske.

Saltstegte sild og Honnusyp fra Bornholm
  • Saltede sild (udvandede)
  • rugmel
  • smør
  • rugbrød
  • bløde løg
  • syltede rødbeder
  • stærk sennep

Vend sildene i rugmel og steg dem på panden i rigeligt smør.
Spis sildene på rugbrød med bløde løg, rødbeder og sennep.

Honnusyp

  • 250 g honning
  • 1 flaske snaps

Varm honningen en anelse op og bland den med snapsen.
Lad honnusyppen afkøle og drik dem sammen med silden.

Rensdyrgryde fra Rømø
  • 1 kg rensdyrkød (gerne med talg)
  • 3 spsk olie med chili
  • 3 tsk karry
  • 2½ dl fløde
  • 3 dl bouillon
  • 2 løg

Rensdyrkødet skæres i skiver.
Karry svitses i olie, derefter tilsættes rensdyrkødet og svitses med videre mens man rører i 5 min.
Tilsæt bouillon, og lad det hele simre lidt i 5-10 min.
10 min før servering tilsættes fløde og hakkede løg.
Serveres med ris.

Skovmandens juleskinke med sennepsdressing
  • 1 juleskinke
  • 1 granatæble
  • 3 clementiner
  • 1 rødt æble
  • 1 pære
  • 1 julesalat
  • 1 radisschio salat

Sennepsdressing

  • 1/4 dl citronsaft
  • 1/4 dl appelsinsaft
  • 1 tsk. honningsyltede sennepskorn
  • ½ tsk dijonsennep
  • 1/4 dl olivenolie
  • salt og peber

Server skinken kold eller lun den i ovnen inden den skæres i tynde skiver.
Pil granatæblekernerne ud af skallen.
Skræl clementinerne og skær dem i skiver.
Skær æblet og pæren i smalle både.
Bland frugtstykkerne med julesalatbåde og salaten brækket i mindre stykker.
Pisk dressingen sammen og dryp lidt af den over salaten, der pyntes med granatæblekerner.
Gem resten af dressingen til skinken.

Juleand med appelsin
  • 4 vildandebryst ca 800 gr
  • 1 l. mælk
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk honning
  • 2 terninger af hønsebouillon
  • 1 1/2 spsk koncentreret appelsinjuice
  • 1 1/2 dl hvidvin
  • 3 dl fløde
  • 1 1/2 spsk hvedemel
  • 2 tsk soya

Lad andekødet ligge i mælk natten over inden det skal tilberedes.
Sæt ovnen på 200ºC.
Smelt smørret i en pande og læg andebrystet i.
Salt og peber og sænk varmen når kødet har fået en fin brun farve.
Lad det stege yderligere et par minutter, læg det i et ovnfast fad.
Lad andebrystet stege færdigt i ovnen, ca 35-45 minutter.
Hæld overflødigt fedt fra.
Brug lidt af skyen sammen med de øvrige ingredienser til saucen.

Sirupssyltede valnødder
  • 200 g valnøder
  • 1 økologisk appelsin
  • 1 vaniljestang
  • 100 g rørsukker
  • 100 g mørk sirup
  • lidt vand
  • lidt mørk rom

Valnødderne koges rene i vand. 
Alle ingredienser blandes i en gryde - vanille stangen flækkes og skæres i små stykker - appelsinen med skræl ligeså. Herligheden bringes i kog og simrer under låg, til væden er blevet til en tyk sirup. 
Serveres til alle slags skæreoste.

Bagte juleæbler
  • 4 æbler
  • ca. 100 g. smør
  • ca. 50 g. puddersukker
  • Rosiner
  • Lidt kanel eller kardemomme

Lav en blanding af smør, puddersukker, rosiner og krydderi. 
Stik kernehuset ud af æblerne og fyld smørmassen i. 
Sæt æblerne i et ildfast fad, og bag dem i oven ved 200 grader til de er møre.

Konfektkugler med svesker
  • 800 g svesker
  • 1 dl cognac
  • 500 gr mandelmasse
  • 200 gr mørk chokolade til overtræk
  • sølvstøv

Læg sveskerne i blød natten over i cognac. 
Hak dem groft og ælt dem sammen med mandelmassen. 
Rul massen til en passende mundfuld der vendes i smeltet chokolade og drysses med sølvstøv. 
Stil kuglerne koldt til næste dag.

Kommenskringler til fyld i gæs og ænder
  • 50 g gær
  • ½ l. lunken mælk
  • 700-800 g hvedemel
  • 2 spsk kommen
  • 1 tsk salt

Opløs gøren i mælken og tilsæt de andre ingredienser. 
Lad dejen hæve i ca 1 time og slå den herefter ned. Dejen trilles til fingertykke pølser, der formes som en kringle. 
Kringlerne koges i 1-2 min. i rigeligt vand, før de bages ved 225 grader i 15-20 min. 
Opløs kringlerne i varm mælk og fyld dem i gæs og ænder sammen med svesker, æbler og rosiner.

Krydderkage med hvidtøl
  • 400 g hvedemel
  • 400 g brun farin
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk stødt kanel
  • 2 tsk stødte nelliker
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 1 flakse hvidtøl

Bland alle ingeredienserne sammen. 
For en kageform med bagepapir og hæld dejen i. 
Kagen bages i ca. 30 min ved 175 grader.

Lakridssmåkager fra granplantagen
  • 200 gr. hvedemel
  • 1. tsk. vanillesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 150 gr. smør
  • 200 gr. sukker
  • 15 gr. lakridspulver
  • 50 gr. tørrede tranebær
  • 1 pisket æg

Bland alle ingredienser. Rul dejen til en pølse og læg den i fryseren til afkøling, så dejen bliver lettere at arbejde med. Tag rullen ud af fryseren og skær den i ca. ½ cm tykke skiver. Læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. 
Smakgerne skal bages ved 200 grader i 10 min. 
Man kan sagtens lave dejen flere dage i forvejen, eller lave nogle mindre ruller. Så har man altid småkagedej ved hånden.

Naturen på snapseflaske

I naturen kan du også finde ingredienser til at lave din helt egen krydersnaps. Tilsæt f.eks. friske blomster, blade eller bær til en Brøndum snaps eller vodka.

Læs mere om natursnaps og find opskrifter

Naturkogebogen

Find lækre opskrifter på mad med svampe, urter og andre ingredienser, du kan finde i naturen.

Se alle opskrifterne