Klippely

I dag er området omkring Klippely først og fremmest et yndet turistmål, hvor folk tager hen for at opleve øens største sprækkedal Ekkodalen med de stejle klippesider. På græsset omkring Klippely kan publikum slå sig ned ved borde og bænke og nyde sommeren og madkurven. Tidligere var der imidlertid en anden form for liv i området med både jernbane, savværk og en købmand oppe ved landevejen i den såkaldte Almindingsby.
Ekkodalen - Foto: Conny Ogareck Ekkodalen - Foto: Conny Ogareck
Den bornholmske jernbane
Den første bornholmske jernbane etableredes mellem Rønne og Nexø i 1900, og allerede året efter blev der oprettet en sidebane mellem Aakirkeby og Ekkodalen i Almindingen. Det var en decideret skovtursbane, og den fungerede derfor kun om sommeren, men til gengæld var der ikke mindre end fem daglige afgange i begge retninger. i 1916 blev banen en helårsbane, da ruten førtes videre igennem Almindingen til Gudhjem.

Det sidste tog kørte igennem Almindingen i 1952, hvorefter skovens gæster måtte benytte andre transportmidler, når de skulle til skovs. Stationsbygningen ligger der endnu, den er i privat eje og fungerer som sommerhus.

Almindingen station - Foto: Conny Ogareck Resterne af Almindingen savværk - Foto: Conny Ogareck
Almindingen savværk
Direktør Emil Brüel, der var bror til den daværende skovrider, tog i 1906 initiativ til at etablere Almindingen savværk på kanten af Ekkodalen. Den unge tekniker Axel O Müller, der kom fra den nærliggende Vallensgård, blev tilknyttet for at forestå indkøb og etablering af virksomhedens maskineri. Få år efter var Müller eneansvarlig for savværkets drift, og forretningen udviklede sig, så der 50 år efter var ansat over 50 mand i virksomheden.

I 2006 lukkede savværket ned for de sidste aktiviteter, og planerne om at opføre feriehuse på grunden har ligget og boblet lige siden. Endnu ligger savværksgrunden dog hen med de gamle bygninger som spøgelsesagtige ruiner.

Ekkodalshuset - Foto: Conny Ogareck Klippely - Foto: Conny Ogareck

Ekkodalshuset
Ekkodalshuset åbnede som traktørsted i 1903, og er stadig i drift. Restauranten er åben for selskaber og kulturarrangementer hele året. Kiosken er åben alle ugens dage fra 1. april  til  1. nov.

Klippely
Hele Ekkodalsområdet ejedes af familien Müller på Vallensgård, som også drev savværket i de 100 år, det eksisterede. Familien byggede og beboede selv husene, som stadig findes i området. Klippely blev bygget af A. O. Müllers far, da han flyttede fra Vallensgård. I 2007 overtog Naturstyrelsen Klippely, som i dag udover at være base for et team af Skovhjælpere, også er centrum for naturvejlederaktiviteter og en økobase.