Naturstyrelsen på jagt efter arkitekt til Hammershus

11-04-2013

Opgaven med at finde dem, der skal tegne det nye besøgscenter på Bornholm, går nu i fuld gang.

En prækvalifikation skal nu indsnævre feltet af dygtige arkitekter, der kan vinde opgaven med at tegne et nyt besøgscenter ved Hammershus på Bornholm.


Ruin. Hammershus kan snart byde gæster velkommen i et nyt, moderne besøgscenter. Foto: Colourbox.

Takket være en generøs donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal vil Bornholm om få år kunne byde tusindvis af besøgende velkommen i helt nye lokaler tæt ved borgruinen Hammershus.

Hvert år besøges Hammershus af omkring en halv million besøgende, og borgruinen er et selvfølgeligt turistmål, når turen går til Bornholm.

I dag servicerer en mindre bygning, ”Slotsgården”, de mange gæster med både udstilling, café, kiosk og toiletter, men flere og flere besøgende kræver bedre muligheder for gæsterne.

- Den verdenskendte, danske arkitekt Jørn Utzon gav allerede sit bud på et spændende besøgscenter ved Hammershus for 40 år siden, men det blev aldrig opført. Nu beder vi nutidens arkitekter komme med deres bud, og derfor udskriver vi en projektkonkurrence, så vi kan finde et godt felt af arkitektfirmaer, der har mod på at tegne det nye besøgscenter, der skal ligge i noget af landets mest storslåede og smukke natur lige der, hvor Utzon havde tænkt sig det, siger Naturstyrelsens skovrider på Bornholm, Søren Friese, og fortsætter:

Danmarks fineste og mest betydningsfulde borgruin fortjener, at formidlingen og faciliteterne er helt i top. Med den fine gave fra fonden bliver det nu muligt at bygge et besøgscenter, der matcher den storslåede natur og den smukke ruin.

Besøgscenteret skal kunne servicere cirka 300 besøgende ad gangen med en café, der kan servere mad og drikke til 250 mennesker, når der er fuldt hus. Der vil dog også være mulighed for at spise sin medbragte madpakke på udendørsarealerne, hvor man har direkte udsigt til borgruinen.

Bæredygtigt byggeri skal passe ind
Naturstyrelsen ejer og forvalter området syd for Hammerknuden på Bornholm, hvor Hammershus ligger, og styrelsen stiller derfor høje krav til det firma, der får opgaven med at tegne det nye besøgscenter.

Et nyt besøgscenter skal nemlig passe ind i både det naturlige og kulturhistoriske miljø både visuelt og logistisk. Der skal tages højde for parkering, biler til og fra området og et stort antal cykler, da det er en populær måde at komme til Hammershus på.

- Besøgscenteret kommer til at ligge i helt unikke omgivelser, så det er selvfølgelig meget vigtigt for os, at nybyggeriet kommer til at stå flot op ad den 800 år gamle ruin samtidig med, at det lægger sig godt ned i landskabet, så det er Hammershus, man får øje på før besøgscenteret. Det er ikke en nem opgave, og derfor glæder vi os til at se, hvad arkitekterne finder på, siger skovrider Søren Friese.

Det er eksempelvis et krav, at besøgscenteret skal proportioneres, så publikum bliver ført igennem udstillingen og de øvrige oplevelsesområder på en måde, så de er underholdt og oplyst på bedste vis.

EU-udbuddet om projektkonkurrencen løber frem til tirsdag 14. maj kl. 16.00. Først i slutningen af maj går konkurrencen officielt i gang for de deltagere, der bliver udvalgt under prækvalifikationsrunden.

I slutningen af september forventes det, at det vindende forslag kan offentliggøres. Det nye besøgscenter skal være klar til turistsæsonen 2016.

Læs mere om oplægget til projektkonkurrencen og udbuddet på hjemmesiden