Køb kongelige karper i Gråsten

03-12-2013

Efter hele bestanden af karper frøs ihjel for tre år siden, er der nu atter julekarper til salg i Gråsten.

Efter hele Naturstyrelsens bestand af karper frøs ihjel for tre år siden, er der nu atter julekarper til salg i Gråsten.


Kongekarper. Der er nu igen liv i karpedammene i Gråstenskovene. Foto: Naturstyrelsen.

For første gang i tre år er det nu igen muligt at købe sønderjyske julekarper fra søerne omkring Gråsten Slot, der også forsyner blandt andet Kongehuset med den delikate ferskvandsfisk.

- Der har været opdrættet karper i søerne ved slottet siden 1700-tallet, så det er en gammel tradition, vi nu genoptager. Efter de lange vintre er bestanden hurtigt vokset, så vi har kunnet indfange over 300 kilo portionskarper på størrelser omkring 1,5 kilo per styk, der er klar til julemenuen, siger skovløber Preben Vang Knudsen, Naturstyrelsen.

De lange vintre mellem 2009 og 2011 tog livet af næsten alle karperne, men det er nu lykkedes Naturstyrelsen af få bestanden så stor, at der igen bliver åbnet for fiskeudsalget.

Karper siden 1725
Beskrivelse af damme og indtægter fra karpedrift nævnes i første gang i 1725 ved Augustenborgernes overtagelse af slottet.
Rigtig gang i driften kom der først efter 1884, hvor Hertug Ernst Günther II overtog ejendommen.

I 1897 blev den første fiskemester ansat til karpedambruget. Siden da har karpedriften knyttet sig til dammene omkring Øhuset, hvor fiskemesteren boede, samt et øget antal opdæmmede søer i Gråstenskovene.

Karper er traditionel julespise i Sønderjylland, hvor den kommer på bordet i hele julemåneden, og i hele Centraleuropa er karpen anset for at være en meget fin spise.

Tag gerne bilen med
Salget af de kongelige karper foregår 14. december 2003 kl. 10.00 til 12.00 fra dambruget ved Gråsten Slotssø, og i anledning af karpesalget er det tilladt at køre ind i skoven med bil.
Der kommer karper på grillen, så der er mulighed for at prøvesmage fisken. For de, som blot kommer for at kigge på, er der plancheudstilling og karper til skue i akvarium.

Karperne koster 65 kroner kiloet, og der kan kun betales med kontanter.