Livø økologisk gennem 20 år

14-06-2011

Miljøministeriet har i år drevet økologisk landbrug på Limfjordsøen Livø gennem 20 år

Økologiske marker på Livø foto: Jens Vinge

Der findes kun få statsdrevne landbrug i Danmark. Et af dem ligger på øen Livø i Limfjorden, der ejes af Naturstyrelsen. Cirka 1/3 af øens godt 300 ha er opdyrket, resten er skov og andre naturarealer. Da staten ikke bruger sprøjtemidler og kunstgødning , bliver landbruget naturligvis drevet økologisk - og det har det faktisk været gennem de sidste 20 år. Landmand Karsten Kjærgaard forvalter landbruget for staten, godt hjulpet af sin kone Bente Kjærgaard, der står for den formidling omkring økologisk landbrug, som parret føler, de skylder de mange tusind sommergæster på øen.

Tag med på økologisk mark- og naturvandring
Søndag d. 19. juni kl. 10.30 er der mulighed for at komme på en mark- og naturvandring rundt på Livø med Karsten og Bente. Med udgangspunkt i den altid verserende fødevaredebat, vil de vise, hvordan de her dyrker rene - og anderledes - fødevarer. Det er brødkorn af forskellige gamle urformer af hvede, bl.a. enkorn, emmer og spelt, samt forsøg med arter, der måske bliver til fremtidens brødkorn. Økologisk Aberdeen Angus kvæg på Livø På turen kigger vi også på den flotte Anguskvæg-besætning, der har en vigtig rolle som naturplejere i øens gamle egeskov og på hede og overdrev. Efter endt naturpleje ender de som som møre og velsmagende bøffer. Husk en madpakke, som spises undervejs. Turen slutter af på Avlsgårdens smukke gårdsplads, hvor der er smagsprøver på kornprodukter og kød.

Der går færge til Livø fra Rønbjerg Havn, og der er en afgang kl. 10, som passer med turen. Karsten og Bente vil møde jer på Livø Havn, hvor turen starter. Afslutningen kl. 15 passer med færgen hjem, men se evt. flere muligheder for hjemsejlads på Mini-lines hjemmeside.