Spøgelsestræer på Vestamager og Fælleden

03-06-2009

Besøgene på Vestamager og Amager Fælleden kan lige nu opleve mærkelige bladløse træer, som står fyldt med et tætvævet spind på hver en gren og kvist. Man føler sig hensat til en scene i Harry Potters univers, hvor en vildfaren besværgelse har tryllet mange af tjørnebuskene om til hvidgrå spøgelsestræer. Fænomenet kan også optræde andre steder i landet.

Store mængder af larver fra spindemøl hærger tjørnebuske og fylder dem med spind, så de efterlades som nøgne grå candyfloss buske.

Besøgene på Vestamager og Amager Fælleden kan lige nu opleve mærkelige bladløse træer, som står fyldt med et tætvævet spind på hver en gren og kvist. Man føler sig hensat til en scene i Harry Potters univers, hvor en vildfaren besværgelse har tryllet mange af tjørnebuskene om til hvidgrå spøgelsestræer. Fænomenet kan også optræde andre steder i landet.

Det er den lille uanselige spindemøl, som er på spil. Går man tæt på tjørnebusken og kikker ind spindet, ses tusindevis af larver kravler rund og æde af løvet. De spinder hele tiden en tråd efter sig, som skal beskytte dem mod fjender med næb og fjer.

Naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen har ofte set disse massive angreb af spindemøl og fortæller:

"Der er ingen grund til bekymring. Tjørnen kan tåle denne hårde behandling, selv når den mister alle blade. Når larverne har forpuppet sig i løbet af juni, vil tjørnen sætte nye blade. Den vokser måske en smule langsommere, men end ikke flere års angreb kan slå tjørne ihjel".

Hvis man har spindemøl i haven, kan en stiv kost eller en haveslannge hjælpe på plagerne. Det handler om at flå den tætte spind i stykker, så fuglene kan komme til at æde de mange larver.

Fakta
Spindemøl er en gruppe af insekter, som lever af tjørn, slåen, hæg, æble-, pære- og blommetræer. De flyver hen over sommeren for at lægge æg på barken. I maj måned året efter, klækker de små larver og spiser med største appetit træets blade og knopper.

Se et indslag i TV2 Lorry om spindemøl: Spindemøl