Ad 5. Nye tiltag indenfor jagt- og vildtforvaltning
Naturstyrelsen udlejer nu yderligere 3.000 ha til jagt, heraf vedrører ca. 280 ha Feldborg distrikt.
På distriktet holder vi et årligt møde med repræsentanter fra de lokale jagtforeninger, ligesom vi sikrer, at der på distriktets repræsentationsjagter årligt er ca. 80 pladser til jagtforeningsmedlemmer. Naturstyrelsen har nu besluttet at denne "Feldborgmodel" skal anvendes på alle statsskovdistrikter.
Herudover har styrelsen besluttet, at der på hvert distrikt skal ske nedsættelse af et jægerforum med regionale repræsentanter fra landsdækkende jagtforeninger.
6 mio. kr./år af jagttegnsmidlerne skal bruges til opkøb og indretning af arealer til bedst mulig brug for jægerne.
Endelig har styrelsen besluttet, at distrikterne skal afholde en publikumsjagt, dvs. en jagt, hvor ikke -jægere også inviteres til at deltage.
Distriktet har endvidere planer om at afholde et offentligt jagtformidlingsarrangement i Løvbakke Skov ved Herning i løbet af efteråret.
Som opfølgning på en række møder sidste år omkring kronvildtforvaltning har distriktets vildkonsulent Sten Fjederholt fået dannet to netværk til indberetning af nedlagt kronvildt: et omkring Kompedal og et omkring "gl. Feldborg" plantagerne. Indberetningens resultater er indtil nu beskedne, da de kun dækker et år, men vi forventer, at oplysningerne vil blive mere værdifulde som årene går.
Synes det er en god ide med en publikumsjagt.
Det vil være stærkt begrænset, hvor mange der kan deltage.
Der er ikke meget fuglevildt i denne egn af landet, hvorfor det nok vil være beskedent hvad publikum kan opleve af vildt og afgivne skud i forhold til statsskove i Østdanmark.
Jeg er, ligesom distriktet bør være, stolt over og på jægernes vegne glad for, at Feldborgmodellen nu er blevet blåstemplet.
Ad. 6 Skovens Dag 2003 - referat
Udvalget har fået tilsendt et kort referat fra Skovens Dag, som distriktet synes løb godt af stabelen med ca. 500 deltagere, flere ville der vanskeligt være plads til på det valgte sted. På landsplan deltog knap 37.000.
Annonceringen i lokale dagblade synes ikke så god som f. eks på Ulfborg.
Distriktet valgte med den meget og gode foromtale af skovlegepladsens indvielse i en række lokal- og regionsaviser, ophængning af centralt placerede løbesedler at spare på den meget dyre annoncering. I betragtning heraf var det indtrykket, at vi var kommet bredt ud med budskabet, hvad den pæne deltagelse da også tyder på.
Distriktets geografiske udstrækning og "centrale" beliggenhed midt i mellem Holstebro, Vinderup, Skive, Viborg, Silkeborg og Herning gør annoncering i alle lokalaviser til en meget bekostelig affære.
Ad 7. Salg af skove
Emnet var tilføjet dagsordenen efter opfordring fra brugerrådsmedlem Jens Zinglersen
Gav indledningsvist et par faktuelle oplysninger:
Miljøministeren vil ved salg af op til 1.500 ha overvejende mindre nåletræplantager skaffe flere midler til natur og nye skove omkring Storkøbenhavn og andre byer. Der er indgået en politisk aftale herom. Udpegningen vil ske i forbindelse med finanslovsforhandlingerne efter sommerferien. Fra radikal side har der været forslag om frasalg af op mod halvdelen af statens nåleskove.
Ønskede ikke at han/distriktet deltog i den efterfølgende diskussion, hvor en aftale, miljøministeren har indgået med andre politiske partier, vil være genstand for drøftelser.
(Ref. anm.: BP forlod herefter mødet for resten af dette punkts vedkommende, SJ ønskede heller ikke at deltage i drøftelserne og forlod resten af mødet)
Opdagede i søndagsavisen d. 11. maj at der nu var forslag om salg af op mod 36.000 ha statsskove, nåleskove men ikke omkring Københavnsområdet. Kan ikke se logikken i at flytte midler fra et tyndt befolket område til Storkøbenhavn.
I forbindelse med naturparkerne havde ministeren netop lagt megen vægt på lokalopbakning og i hvert fald indtil videre stoppet enkelte projekter på grund af lokal modstand. Det burde vel også ske, hvis der lokal protesteres mod salg af statsskov.
Ville foreslå, at distriktets brugerråd kontaktede andre nærliggende distrikters brugerråd med henblik på at kontakte miljøministeren og protestere mod salg af statsplantager fra området.
Bange for at salg af skove vil kunne ske til udlændinge og at adgangsmulighederne ville blive forringede.
25% af det danske træforbrug er baseret på egenproduktion.
Fatter ikke at der skal sælges statsskove nu, hvor indtægterne i de tidligere noget magre plantager, begynder at vise sig. Finder det er en dårlig ide at flytte midler fra Vestdanmark mod øst.
Er meget betænkelig ved de begrænsninger i adgangsreglerne der vil følge af at plantagerne vil overgå til privat eje.
Enig i at fraråde salg af statsplantager.
Byerne udvikler sig mere og mere. Der er behov for mere natur og skove ved byerne. Ved at give folk en bedre trivsel, herunder mere natur, spares der på penge til sygdomsbehandling i bred forstand. Pengene til mere trivsel og natur bør skaffes herfra.
Var uenig i de radikales kraftige udmelding og enig i de fremsatte synspunkter. Kunne foreslå en formulering til ministeren, der ikke fuldt afviste salg af enkelte skove, men med den klausul, at pengene skulle blive i lokalområdet til skabelse af anden natur/rekreative muligheder.
Der synes at være bred opbakning til et nej til ministerens planer, samtlige brugerrådsmedlemmer opfordres til at gå til deres bagland og få fyret op under de øvrige brugerråd.
|