ad. 3. Orientering fra distriktet
Organisationstilpasning i Naturstyrelsen
Siden 1995 hvor den sidste større og internt affødte organisationstilpasning blev gennemført har der ikke før med den nye regeringsdannelse og vedtagelsen af finansloven for 2002 været nødvendigt med større organisatoriske ændringer i Naturstyrelsen.
I løbet af 2001 og 2002 har styrelsen måttet sige farvel til 30 medarbejdere på distrikterne og 70 i den centrale styrelse. I styrelsen er en del af personalereduktionen dog sket ved overflytning af personale til andre styrelser i forbindelse med ressortomlægninger.
Feldborg distrikt har måttet sige farvel til 3 skovarbejdere. Der er endnu uafklaret et uafklaret problem omkring "fase 2" hvor bl.a. funktionærbemandingen og opgavefordelingen mellem styrelse og distrikt er uafklaret. Temaer som regionalisering, tværgående opgaver, mere funktionsopdeling samt overvejelser omkring ændrede amts og kommunale strukturforhold på sigt er formentlig i spil.
Den økonomiske situation - budgetrammer 2003
De personalemæssige tilpasninger der er gennemført i 2002 forventes at være tilstrækkelige for distriktets økonomi kan hænge sammen i 2003, sådan som det p.t. ser ud. Dog er såvel Finansministeriet, Rigsrevisionen og Økonomiministeriet i færd med at undersøge en række statslige styrelser og institutioner, herunder Naturstyrelsen. Hvad det vil resultere i er p.t. uafklaret, men vil næppe betyde tildeling af yderligere midler.
Brugerråd bør overveje kontakt til den politiske verden, hvis forholdene bliver meget stramme.
Som ansat og chef i Naturstyrelsen er det min pligt af agere indenfor de rammer der bliver udmeldt, vil ikke deltage i en ekstern kritik.
Naturcenter Brokholm
Der er i efteråret indgået skriftlig aftale mellem Sundsøre og Sallingsund kommuner og distriktet om den fremtidige drift af Brokholm Naturskole. Kommunerne har fundet en række midler, flere muligheder afsøges bl.a. tips og lottomidler for at skaffe tilstrækkeligt med midler til anlægsfasen.
Renovering af Mønsted Kalkværk
Der har været afholdt prækvalifikation, hvor 6 går videre til det udbud der forventes afholdt inden årsskiftet. Der er afsat omkring 9. mio. kr. til arbejdets gennemførelse.
Hedeafbrænding for amtet
Distriktet har for Ringkøbing amt og mod betaling gennemført hedeafbrænding på en række privatejede fredede hedearealer, der er kraftig angrebet af lyngens bladbille. Tilsvarende arbejder har været gennemført på en række af distriktets heder i Kompedal Plantage.
Mosindsamling
Distriktet forventer at indgå aftaler med et par entreprenører om mosindsamling, som giver et pænt tilskud til distriktets økonomi. Mos regenerer efter 2-3 år og dansk mos har ifølge eksperter den bedste holdbarhed i Europa.
Egekrat status for registrering
Distriktet er godt i gang ca. halvvejs, og forventer ved en øget indsats til næste år at få færdiggjort dette arbejde. De private egekrat indenfor distriktets tilsynsområde er ikke særligt store, og de er opsplittet i mange enkeltparceller.
Kulturudvalgets arbejde
I dansk skovbrug er kulturanlæg den dyreste enkeltinvestering som foretages i en bevoksningsrotation. Det er naturligt at se på muligheder for billiggørelse ikke mindst i en tid, hvor råtræpriserne det vil sige afkastet af kulturanlægget er for nedadgående.
Kampagne mod vildtpåkørsler
Kampagnen går i første omgang ud på at få registreret trafikdræbte dyr, der er ikke afsat midler til faunapassager. Det skønnes, at der dræbes omkring 3.5 mio. dyr i trafikken om året. Distriktet arbejder sammen med Ulborg og Klosterheden distrikter om at finde ud af, hvor vi har de sorte pletter og hvad vi kan gøre for at mindske antallet af trafikdræbte dyr. Plancher mv. skønnes nok måske at kunne fange trafikanternes opmærksomhed, men kan også medvirke til at bortlede deres opmærksomhed fra trafikken og er næppe nogen god ide.
Hvad med reflektorer
Der er forskellig erfaring, mange mener de ikke virker, færre at de gør det. Det kan i øvrigt forekomme besynderligt, at påkørte men ikke døde dyr der findes på stedet ofte sættes i pleje af Falck, mens flygtet vildt bliver eftersøgt af schweisshund/jæger og aflivet når det findes.
Indvielse af publikumscenter i Sjørup Skov
Fandt sted d. 20. juni i øsende regnvejr. Området byder på stier, bro ved den lille sø, primitiv lejrplads, shelter til primitiv overnatning, grillpladser med brænde samt borde og bænke. Samtidig blev en lokalfolder over Sjørup Skov offentliggjort.
Diverse
Sælpest: startede i Kattegat og bredte sig siden til Vadehavet og Limfjorden. I Limfjorden er der indsamlet omkring 300 sæler, Feldborg distrikt indsamlede knap 40 dyr. På afsides og svært tilgængelige arealer har distriktet ladet dyrene blive liggende. Forskellige oplysninger om køn, størrelser er sammen med kæber sendt til Danmarks Miljøundersøgelser med henblik på videre undersøgelser.
Jagt: der skal til næste år udlejes 4-5 arealer, hvor distriktet hidtil har ført en begrænset/ ingen jagt. Herudover fortsætter distriktet sin hidtidige praksis med på skift at invitere repræsentanter fra jagtforeningerne indenfor distriktets tilsynsområde til at deltage i distriktets jagter. Interesserede medlemmer af brugerrådet har også denne mulighed, så sig venligst til, om der blandt de nye medlemmer er nogen der har interesse herfor. Eskildsen noteret.
Andre friluftstiltag: Distriktet forbereder en kombineret skovlegeplads og opholdsmulighed for ældre i den vestlige ende af Borbjerg Plantage. Det overvejes endvidere om der på distriktets arealer i Mønsted kan anlægges nogle friluftsfaciliteter i forbindelse med kulturregion Salling Fjends træf i sommeren 2003. Det afhænger især af om der er eksterne finansieringsmuligheder til stede.
|