Randbøl Hede - flora, fauna og pleje
Randbøl Hede Udvalget
Ved udvidelsen af fredningen af Randbøl Hede i 1980’erne blev der nedsat et udvalg til at rådgive Naturstyrelsen Trekantsområdet i pleje af heden. Udvalget bestod af fredningsdommeren for Sydjyllands nordlige del, medarbejdere fra Ribe og Vejle Amter og en repræsentant for Dansk Ornitologisk Forening. Efter kommunalreformen i 2007 overtog Billund og Vejle Kommune pladserne i udvalget. Udvalget holdt sit sidste møde i 2012.
Drøftelser af plejetiltag på Randbøl Hede sker fortsat med Billund og Vejle Kommuner samt ved projektmøder omkring Life Hede, projektet til genoprettelsen af de store, statslige indlandsheder.
Læs mere om LIFE Hedeprojektet

En del af Randbøl Hede udvalget på arbejde i september 2006 (fra venstre biolog Hans Jørgen Degn, skov-og landskabsingeniør Gitte Elgaard, Ribe Amt, biolog Henriette Lang Sørensen og biolog Alex Sand Frich, Vejle Amt).
Randbøl Hede
Randbøl Hede er en af landets største indlandsheder. Det statsejede areal er cirka 750 hektar. Området er fredet i 1932 og udpeget Natura 2000 område.
Heden er i dag præget af græsser frem for lyng og andre dværgbuske. Især én græsart, nemlig blåtop, dominerer på store dele af heden. Derfor er der med LIFE Hede-projektet fokus på at pleje heden, så blåtop hæmmes og lyng fremmes.
Nedenfor er samlet en række notater, artikler og rapporter om Randbøl Hede gennem tiden. Teksterne fortæller om hedens flora, fauna og pleje.