Middelaldermørtel

Brændt kalk. Klar til læskning/opblanding.
Når vi restaurerer ruinens murværk, forsøger vi at ramme et visulet resultat, der lægger sig så tæt som muligt på det oprindelige murværk. Det resultat opnås bedst ved at vi bruger den mørtel, som man oprindeligt anvendte, da Hammershus blev opført i middelalderen. Denne historiske mørtel har også den fordel, at den ikke på samme måde som moderne, cementbaseret mørtel binder og ophober vand og derved frostsprænger fugerne. Så udover at det er en bedre løsning rent æstetisk holder vores restaurering også længere.
Den mørtel, vi regner med blev brugt ved opførelsen af Hammershus, er lavet af en type kalk, man finder lokalt på sydbornholm. Det er en hydraulisk kalk - formodentlig brændt på stedet og brugt umiddelbart derefter. Det betyder, at efter kalkbrændingen er overstået, og de varme kalkstykker er taget ud af ovnen, blandes de sammen med grus (tilslaget) i et forhold, der ligger meget tæt på 1:1, og der tilføres vand. Det er en utrolig fed og meget let bearbejdelig mørtel, og man skal næsten være murer for at kunne forstå og fornemme de egenskaber, der er ved denne meget varme og våde mørtel.
Kalken til mørtelen brænder vi selv i en opretstående kalkovn ved ruinen. En brænding starter med at gennembrænde ovnen med en god opfyring med f.eks. tørt nåletræ. Det er ikke meningen, at den faktiske kalkbrænding også skal varme ovnen op. Den energi skal bruges til den rigtige kalkbrænding, som vi opbygger med skiftende lag af kalksten og bøgebrænde. Vi tænder op om formiddagen, og 24 timer efter er brændingen færdig, og de brændte kalkstykker er klar til brug.
Det er en fantastisk proces, man udsætter en godt 50 millioner år gammel kalksten for. Når man brænder kalkstenen i tilstrækkelig lang tid ved 900-1100 grader eller mere, afgiver den kuldioxid, og stenen omdannes til kalciumoxid. Kalciumoxid kalder vi brændt- eller ulæsket kalk. Hvis der sættes vand til brændt kalk, læskes den, fordi der dannes kalciumhydroxid under meget kraftig varmeudvikling.
Vi tørlæsker vores brændte kalk for at kunne opbevare den i lukkede plasttønder inden vi skal anvende den i restaureringen. De brændte sten nedsænkes kortvarigt i vand, således at den kemiske proces netop starter, og stenen omdannes til pulver. Derefter sigtes pulveret og det er klar til brug.