Året rundt i Tvorup Klitplantage

Forår

Den første rigtige forårsdag kan bruges omkring bålet ved et af shelterne i Tvorup Klitplantage. Har du en god og varm sovepose, kan du finde en krog i læ i skoven vest for Kystvejen. Her er der fri teltning og du er velkommen til at tage en smuk nat i det fri.

I april og maj er der gode chancer for at se rådyr. Efter en hård vinter trænger de til at få huld på kroppen. Derfor søger de føde på mark og i skovbund, så snart det grønne pibler frem. Vælg en dag ved solopgang eller solnedgang, når der er særlig stor chance for at se dem fouragerer på markerne i skovbrynet. Husk kikkert og hold dig på afstand.

En smuk forårsaften er oplagt til at gå en tur ad stien op til båken, et højt sømærke, der rejser sig så strunk og stor, at den kan ses langsvejs fra. Båkens top af rødmalet tømmer er timeglasformet, understellet er bygget af kraftige jerndragere. I kan nå dertil fra p-pladsen ved Bøgsted Rende.

Sommer

I Tvorup Klitplantage har mountainbikere sammen med Naturstyrelsen anlagt udfordrende ruter. Nogle timers fart på de brede hjul en lun juniaften kan afsluttes med en dukkert i havet. 

Bøgsted Rende er det perfekte sted for en udflugt på en dejlig varm sommerdag. Først en dukkert i Vesterhavets svalende bølger, og dernæst en kort gåtur op over havklitten og ned mod renden, hvor der er læ, lunt og fyldt med duft af skov og fuglesang. Fra midt i juli er mosebølle, de sortblå små bær, som thyboerne kalder blåbær, klar til at blive plukket. De kan spises direkte af planten, men er også dejlige i desserter eller som marmelade.

Af hensyn til de ynglende fugle - bl.a. hjejle og trane - er der adgangsforbud på Ålvand Klithede i perioden fra 1. april til 15. juli. Nu er fuglene færdige med arbejdet, og du kan igen gå ud og nyde synet af dem, inden de snart drager af til vinterkvarterne. 

Efterår

Den afmærkede røde rute syd for Bøgsted Rende er et hit for både store og små. De mange klitter op og ned og udsigten fra toppene er spændende – og variationen fra top til top er overraskende.

Der er endnu svampe i klitplantagen. Du må gerne tage til eget forbrug, eller som der står i Jyske Lov: ”hvad du kan have i din hat”.

Tag på ravjagt efter en efterårsstorm, når stormen har rusket godt op i havbunden. Langs Vesterhavskysten er det særligt godt at lede efter det brun-gule rav, som er fossilt harpiks, der er dannet i nåleskovene for 24 til 65 millioner år siden. Vælg gerne en dag med fralandsvind efter en storm, for så vil understrømmen flytte det lette rav ind på stranden. 

Vinter

Du kan stadig nå at hente kogler og mos til juledekorationerne. Du må gerne tage til eget forbrug.

Tag på historie-tur til Tvorup Kirkeruin og trav samtidig noget af julesulet af. Forestil dig, hvordan klitboerne for mange hundrede år siden brugte kirken som midtpunkt og samlingssted. Du kan se dele af kirkens fundament og fornemme både kirkegård og kirkedige.

Ved Bøgsted Rende på stien op til båken er der fantastisk udsyn til himmel og hav. På en skyfri aften med frost har du udsigt til den smukkeste stjernehimmel.