Når vi tynder ud i bevoksningerne i Vestskoven, så er det primært for at sikre, at de tilbageværende træer har plads til at fortsætte deres vækst, så de kan blive til store harmoniske træer.
Sekundært bidrager indtægterne fra tyndingerne økonomisk til, at vi kan overholde de krav, som Finansministeriet via Finansloven stiller til vores drift.
Tynding, udtynding eller fældning af træer dækker over den samme aktivitet. Typisk aftaler vi med entreprenøren, hvordan denne skal udvælge de træer, som skal fældes. Vi har fokus på at de ”bedste” træer bevares, og at de ikke beskadiges. Entreprenøren er uddannet, og vi kontrollerer løbende, at kvaliteten er som aftalt. Vi aftaler endvidere, at der udlægges kvas i spor, så der i vådt vejr kommer mindre dybe spor. I øvrigt er vi begyndt på at lægge kørespor i bevoksningerne tæt på skovvejene, så maskinerne ikke kører så meget på skovvejene, som tidligere – af hensyn til skovgæsterne. Entreprenøren får også udlevet et ”Pas-på-kort”, som viser, hvor der er fortidsminder, men ikke mindst hvor der er sjældne fuglereder (typisk rovfugle) og grævlingekomplekser. Det betyder, at vi på den måde forebygger, at der eksempelvis ikke køres og fældes træer oven på grævlingernes huler i Vestskoven (vi ved hvor der er komplekser) samt ikke fælder træer eller nabotræer til f.eks. reder for ravne og duehøge. ”Pas-på-kortene” er fortrolige, idet vores ”kilder” for fugleredere mv. ikke vil videregive oplysningerne, hvis de gøres offentligt tilgængelige, og vi derved kan risikere, at mange vil ud og se stederne og derved forstyrre dyrene. Maskinerne er GPS-opkoblede, så maskinføreren har kortet ”on-line” foran sig, mens han arbejder. Samtidig vises maskinens aktuelle position hele tiden, hvilket er en stor fordel, når der skal passes på.
Når man skriver renafdrift eller afvikling af en bevoksning, så er det en anden sag, for så fælder man næsten alle træerne, for dernæst at genplante arealet. Naturstyrelsen skal ved en renafdrift i en almindelige skov som Vestskoven efterlade 5 træer pr ha – for rødgran kan det være som højstubbe, altså træstubbe som kan være flere meter høje. Renafdrifter anvendes typisk, når bevoksninger med rødgran går i opløsning (dvs træerne begynder at sygne hen/dø) pga. alder eller svækkelse efter en storm. Da der er få bevoksninger med rødgran i Vestskoven, så er det ikke almindligt at renafdrive rødgran der. Men det er sket i bevoksningen lige vest for foderhuset og syd for Petersborggård. Her var der plantet rødgran som delvist væltede i en storm, og hvor vi så løbende fælder træerne, inden de dør. I øvrigt er det vores plan og forventning, at når vi (forhåbentlig først om mange år) skal forynge grandis-bevoksningerne, så kan det ske langsomt (uden egentlig renafdrift) ved at fælde de ”voksne” træer over mange år og lade nye løvtræer og grandis så sig selv i ”lys-hullerne” efter de store træer.
De fleste bevoksninger i Vestskoven er løvtræer, som vi håber bliver mindst 120 år gamle. Det er også håbet, at de kan forynges vha. at der i huller efter fældede træer spirer nye træer frem – vi kalder det naturforyngelse eller selvforyngelse. I de tilfælde renafdriver man ikke ”moderbevoksningen” på én gang, men fælder træer over en lang periode, når de nye træer har behov for lys og plads. Disse fældninger vil også bidrage til at opfylde indtjeningskravet. Inden for få år bliver vi nok nødt til at fortsætte med at renafdrive den sidste del af den gamle rødgranbevoksning (vest for foderhuset og syd for Peterborggård), fordi træerne blev skadet ved tidligere storme. Men vi venter så længe som muligt for at give skovgæsterne mulighed for at nyde de store træer. Når træerne fældes efterlades mindst 5 træer pr. ha som stående træer vel vidende, at de hurtigt dør. Vi håber at der indfinder sig selvsående løvtræer på arealet, men hvis det ikke sker, så planter vi antagelig egetræer på de ”bare pletter”, så arealet efter rødgranen bliver bevokset med egeskov.
Da Vestskoven er en ung skov og derfor har stor vedmassetilvækst, må der også fremover regnes med en årlig tyndingshugst.