Kunsten at slå med le

15-06-2011

Høsletdag på Brødsgård d. 26. juni kl. 10-15
Kom og lær kunsten at slå med le og hør nærmere om hvorfor det er godt for naturen. På dagen introduceres det gamle traditionelle håndværk - at slå med le. At slå med le er både sjovt og sundt og for hele familien. Samtidig er det en skånsom måde at pleje naturen på.

Dagens indhold
Dagen byder på en introduktion til leslåningn hvorefter vi i fællesskab skal have slået engen med både le og nogle af Landbomuseet gamle høsletredskaber. Dagen er for hele familien med aktiviteter for børn og frokost i det fri. Vi slutter dagen med helstegt rådyr, der er blevet stegt over bålet i løbet af dagen.

Høsletdag skal blive til høsletlaug
Ideen bag høsletdagen er at danne et høsletlaug der fremover skal pleje blomsterengen neden for Landbomuseet. Når man slår græs og urter med le og efterfølgende river høet sammen, gavner man artsrigdommen og de mange urter, som har det svært i konkurrencen med græsser og brændenælder. Ved at fjerne høet udpiner man arealet, hvilket også er med at til fremme artsrigdom og et rigt blomsterflor. I forhold til græsning er høslæt meget mere effektivt til udpining, hvilket er en vigtig del af blomsterengens pleje, da kreaturer tilbagefører næsten al biomasse som kokasser på engen.

Høengen som naturtype er ved at forsvinde i Danmark, fordi en gammel driftsform er gået i glemmebogen sammen med håndværket bag - det at slå med le. Det er en skam, da det både er sjovt at slå med le og en en naturvenlig og skånsom metode at slå græs på.

Leen danser over engen

Hvad er et høsletlaug
Et høslætlaug er en samling mennesker, der mødes for at lave frivillig naturpleje med le. Typisk mødes man på engen med leer og river. Sammen slår deltagerne med le, river hø og stakker eller sætter i hæs – og i de fleste tilfælde slutter man arbejdet med en høstfest. Forud er der typisk arbejde med at klargøre redskaber og organisere arbejdet. Når et høslætlaug først kommer i gang, er der ikke grænser for hvilke aktiviteter det kan føre til. Nogle arbejder f.eks. med selv at lave ledrag (skafter) i vintermånederne.

Praktiske informationer
Kunne du og din familie tænke dig at være med så tilmeld dig arrangementet ved at sende en mail eller ringe til naturvejlederen i Kolding Ådal, Ole Bech. Vi serverer sandwich og helstegt rådyr med øl/vand – arrangementet er gratis. Det er selvfølgelig uforpligtende at deltage i dagen.

Mødested: Kolding Landbomuseum, Brødsgårdvej 52, 6000 Kolding - hvorefter vi følges ned på engen.

Kontaktperson: Ole Bech, 30 35 31 64,

Medbring: Praktisk tøj samt regntøj i tilfælde af regn. Husk gummistøvler da engen kan være våd.

Når mange tager fat i fællesskab kan engens græs snart blive slået

Temanummer af URT: Høenge i Danmark