Små trolde i skovbunden

31-05-2011

I disse dage er natuglens unger ved at forlade rederne. De ligner små lodne trolde som de sidder rundt omkring i skoven.

Billederne er fra Djursland nær Tirstrup af Lisbeth Kjærgaard I disse dage er natuglens unger ved at forlade rederne.  De ligner små lodne trolde som de sidder rundt omkring i skoven.
Ungerne er langt fra flyvefærdige, når de hopper ud, og en del folk der møder sådanne dunede unger tror derfor at de er faldet ud af reden og er nødstedte, og skal have hjælp.  Det er de langt fra og skulle man møde en unge er det bedste blot at lade den være. Evt. kan man sætte den op i et træ, men de er nu selv ret gode til at klatre og klarer oftest turen uden særlige problemer.
Formålet med at forlade den hjemlige rede så tidligt er nok at øge overlevelseschancen. I reden er der ofte hård konkurrence mellem ungerne om de mus forældrene bringer hjem. Når de sidder ude i træerne gælder det bare om, at kalde højt og ynkeligt så forældrene fodrer netop den unge. Når man så får mad, har man det for sig selv.  Desuden er ugleunger ofte udsatte for at rederne plyndres af mår og alle unger dør, med ungerne spredt mistes måske en men sjældent hele kuldet.
Billederne er fra Djursland nær Tirstrup af Lisbeth Kjærgaard Natuglen er kendt for at yngle meget tidligt så ungerne allerede nu er ved at være store. Det er der også et godt formål med. Når de om kort tid skal til selv at lære at jage falder det nydeligt sammen med at en masse forvirrede unge mus forlader de hjemlige reder, og de er gode at øve sig på. De har en god lang sommer hvor de kan lære at jage inden næste vinter og trængslerne. Dermed får de også en chance for at blive dygtige jægere, og kun dygtige jægere overlever den kommende vinter.