Så blomster Orkideernes dal!

25-05-2011

Oplev tusindvis af gøgeurter og den blomstrende fruesko i Gravlevdalen netop nu.

Oplev gøgeurter og Fruesko i blomst i Gravlevdalen netop nu!

Gøgeurt

Gravlevdalen bliver ofte kaldt kildernes dal, men den kan med ligeså stor ret kaldes "Orkideernes dal". Ganske vist er der over en måned til almindelig borgerlig sommerferie, men hvis du vil opleve dalens orkideer folde sig ud, så er det nu og i den kommende måneds tid, du skal besøge denne enestående natur.

I engene i dalen nedenfor Rebild Bakker blomstrer netop nu i hundredvis af gøgeurter. Maj-Gøgeurt, Kødfarvet Gøgeurt og den sjældne Purpur-Gøgeurt optræder på arenaen, alle i i skøn forening. Adskillelse af de enkelte arter er for eksperter, vi andre kan blot glæde os over de smukke blomsteraks, hvis farvevariation fra sart pink til dybt purpurrødt pletter engene.

En lille kilometer længere mod nord i dalen, står Frueskoen i fuldt flor, og den har været udsprunget siden weekenden 21. - 22. maj. Sikkert beskyttet bag lås og slå glæder denne Europas største orkide hvert år mange mennesker. De milde klimaforhold lokker Frueskoen frem tidligt, så den gamle tommelfingerregel med blomstring til Grundlovsdag holder ikke længere. Så vil du være sikker på at opleve Rold Skovs ypperste klenodie i sin allerflotteste pragt, så vil det være en god ide at lægge vejen forbi nu. De næste 2-3 uger kan Frueskoen opleves, så falmer pragten. Naturstyrelsen har fulgt udviklingen dagligt, og nu står det til troende: Hun er sprunget ud!

Frueskoen afløses senere på sommeren af sin lillesøster, den sjældne Rød Skovlilje, der også vokser i Frueskoindhegningen.

Fruesko

Gøgeurterne nyder godt af naturplejen

Naturgenopretningsprojektet i Gravlevdalen omfatter også en pleje af engene. Med naturplejen bliver afgræsning mulig, som fremmer de mange forskellige planter, der findes i en ugødet, lysåben, afgræsset eng. Pilekrat er blevet ryddet, og specialmaskiner har slået den høje tykke måtte af visne græsser, siv, høje urter m.m., så der igen kan dannes en grønsvær, som kan bære de græssende dyr. I år er de sidste pilekrat centralt i dalen fjernet, så nu træder dalstrøget virkelig frem som den fantastiske landskabsform den er.

Allerede nu kan man se, hvordan gøgeurterne nyder godt af afslåningen. De har overlevet f.eks. mellem startuerne, men nu får de mere lys og luft og breder sig villigt.

Hvor kan du se gøgeurterne?

De vokser mange steder i ådalen, men et nemt sted sted er at følge stien, der går ud i ådalen lige syd for hvor Kovads bæk krydser asfaltvejen (der er et busstoppested lige hvor stien starter, samt flere P-pladser). Følg stien rundt om hestefoldene og hold øje med engen på din venstre side. Pludselig dukker de lyserøde blomsteraks frem mellem græsset. Gummistøvler kan anbefales. Stedet er markeret med en pil på luftfoto herunder. Foto er taget i marts 2009. Fortsætter man ad den fantastiske sti rundt om Gravlev sø møder man gøgeurterne masser af steder, f.eks. hvor stien krydser åen længst mod nord på turen (ca. 6 km).

Luftfoto

Blomster i bur

Hegnet omkring Frueskoens voksested har for længst holdt hundredeårsjubilæum. Desværre viste det sig hurtigt efter at planten var blevet opdaget i Bjergeskoven, at publikum ikke kunne lade den være i fred. Også i dag står sjældne orkideer højt på skruppelløse plantesamleres ønskeliste, noget der opleves andre steder med andre orkidearter.

Alle danske orkideer er fredede og det er strafbart at plukke dem eller grave dem op. I øvrigt lever orkideer i samliv med svampe i jorden, hvilket betyder at de yderst sjældent overlever en omplantning mere end en sæson. Nyd dem i naturen! Forekomsten af Fruesko i Gravlevdalen er det ene af dens to danske voksesteder. Der andet er privatejet og fredet uden offentlig adgang, for at beskytte planterne. Fruesko er sjælden og truet på europæisk niveau. Også Frueskoen nyder godt af en forsigtig naturpleje indenfor hegnet, og der ses stadig flere blomstrende skud hvert år.

Du finder Frueskohegnet - og Frueskoen - ved enten at tage udgangspunkt på Fruesko P-pladsen på Buderupholmvej og følge den afmærkede rute - eller brug en mindre kuperet adgang ad vejen til Teglgårds mølle (parkering på Buderupholmvej). Skovvejen forbi møllen fører lige frem til indhegningen.

Gøgeurter for foden af Rebild Bakker

Fotos Peter A. Larsen, Naturstyrelsen – Aalborg og Jens Vinge, Aalborg Kommune (luftfoto)