Op med fuglehuset!

25-03-2011

Endelig blev det forår og solen har fået mere magt. Er man i tvivl kan man blot lukke øjnene og lytte til fuglenes sang. Fuglene er i fuld gang med den store øvelse at få næste generation på vingerne. De skal finde en mage og et sted at bo. Her er det vi kan give dem en hjælpende hånd. Hvis man hænger en fuglekasse op i sin have eller i den lokale park, så vil der ikke gå lang tid inden den er beboet.

Her nogle gode råd om hvordan I sætter en fuglekasse op.

Her kan du hente en vejledning til fuglekasser: Fuglekassen_tryk.pdf

Fuglekassen kan sættes op hele året
Sæt kassen op med et reb, der kan nå 2 gange rundt om en stamme. Rebet skal være meget løst, så træet kan vokse uden at rebet skader barken. Kassen må ikke hvile på en gren, så katte og andre rovdyr nemt kan røve æg eller unger. Flyvehullet skal helst vende mod nord eller øst, så der ikke bliver for varmt i kassen. En del fugle bruger også fuglekasser som vinterly. Efter yngletiden kan du glæde fuglene ved at rense kassen. Brug handsker eller en pind, for den gamle rede er sikkert fuld af fuglelopper, mider og andet godt.

Hvor og hvordan skal den hænge?
Gråspurv: Husmur, gavl eller skur. 3–5 m. Koloni. Kasser kan sidde tæt.

Skovspurv: Træ, husmur, gavl eller skur. 2–4 m. Koloni. Kasser kan sidde tæt.

Blåmejse: I et træ, i læ for blæst og sol 0,5–1,5 m. Min.10 m til nærmeste blåmejse-kasse.

Musvit: I et træ. Ikke med tætte 0,5–1,5 m. buske foran. 10 – 15 m til nærmeste musvit-kasse

Fluesnapper: Træ i åben skov, park eller 1,5–3 m.

En have fuglene kan li’
Fugle vil gerne bo i haver med gode steder til deres reder,tætte buskadser at gemme sig i og selvfølgelig nok at spise. Derfor er det en god ide, hvis du har forskellige frugttræer, bærbuske, græs og urter og også ”vilde” områder med højt græs og ukrudt, en kvasbunke og sten. Nåletræer giver gode skjulesteder hele året. Efterlad udgåede træer, som huser masser af insekter og smådyr til fuglene. Et fuglebad, en havedam eller en lille sø er meget vigtigt, især i de tørre sommerperioder og i frostvejr.