Haretællingen i Himmerland er startet

28-03-2011

Deltag i en spændende opgave og meld dig som "haretæller". Læs om undersøgelsen, der de næste 3 år foregår ved hjælp af et frivilligt korps af interesserede.

Hare - foto: Ivar Høst

Deltag i en spændende opgave - meld dig som haretæller!

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at blive "haretæller", og enhver kan oprette en tællerute på Internettet, også uden for undersøgelsesområdet i det nordlige Jylland. Hvis du synes det kunne være spændende at køre rundt og observere harer og andre vilde dyr i forårsnatten, så er det måske noget for dig.

Minimumskravene er meget overkommelige: Er du er parat til at observere harerne og de øvrige nataktive dyr mindst 3 gang på din rute om foråret de næste 3 år? En tællerute bør bestå af mindst 10 tællepunkter, dog højst 20. Hvis du bliver bidt af det, tæller du garanteret flere gange og laver flere ruter, men gab ikke højere, end du er parat til at gentage succesen næste år og igen i 2013.

Hvordan kommer du i gang?

  • Kør en tur i landskabet og find din rute og observationspunkter.
  • Tilmeld dig som haretæller på Danmarks Miljøundersøgelers hjemmeside (link nedenfor) og opret ruten på hjemmesiden.
  • Få fat i en kraftig lygte. I undersøgelsesområdet udleveres disse gratis til tællere ved henvendelse til vildtkonsulent Ivar Høst (mail: - telefon 7254 3896). Du må godt bruge din egen lygte, bare det er den samme du bruger hver gang.
  • Kør din rute igennem et par gange om natten og øv dig, inden det "gælder". Hvordan ser en hare ud i mørke, en ræv, råvildt osv.? Det er en god ide at være to ombord og ligeledes en god ide at bruge en håndkikkert.

På DMU's hjemmeside melder du dig til, opretter din rute og indberetter dine observationer. Her finder du detaljerede instruktioner, kan udskrive skemaer og se andres tælleruter, samt læse spørgsmål og svar der opstår i forbindelse med projektet.

Velkommmen som haretæller!