Indfangning af levende hjorte i Dyrehaven

24-03-2011

Hvert år skydes ca. 700 hjorte i Dyrehaven nord for København for at pleje bestanden. Men nogle hjorte havner andre steder end på middagsbordet – de fanges levende og sælges. De seneste 10 år er der solgt ca. 500 - 600 hjorte til både ind- og udland, og i år er fangsten ekstra stor. Der er fanget og solgt 45 hjorte til en samlet værdi af 500.000 kr. Se en hjort blive indfanget af skytten og dyrelægen.

Hjortene sælges hovedsageligt til private liebhavere, hjortefarme og andre dyrehaver i Danmark, men også udlandet har fået øjnene op for især kron- og dåhjortene i Dyrehaven. Der er solgt hjorte til Tyskland, Frankrig, Sverige og så langt væk som New Zealand. Hjortene fra Dyrehaven er nemlig meget efterspurgte på grund af deres kvalitet – de er store, sunde og vant til mange mennesker og de har flotte gevirer, som slår alle rekorder. For få år siden fik en dåhjort fra Dyrehaven verdensrekord for det største opmålte gevir.

Man har siden Dyrehaven blev grundlagt i 1670 fanget levende hjorte og udvekslet hjortene med konger i andre lande. Det er netop ved en udveksling i 1737 at Dyrehaven fik sine hvide hjorte, som i dag græsser på havens sletter.

Men selvom der sælges ud af kronjuvelerne, er det kun unge dyr, som kan få en fremtid som avlsdyr, der sælges.

"De gamle, flotte hjorte med store gevirer beholder vi for os selv. De skal ikke sælges til jagt andre steder, hvor de kun får lov at være en sommer før de nedlægges af en jæger der har betalt mange penge for det ", fortæller skytte og skovfoged i Naturstyrelsen Torben Christiansen.

Fakta om indfangning

Selve indfangningen af hjortene foregår ved, at skytten skyder en bedøvelsespil i den hjort, der skal fanges. For at ramme hjorten med pilene, skal skytten gerne tæt på dyrene, og her kan det være nødvendigt at bruge en hest, som skytten kan skjule sig bag. Hjortene er nemlig ikke bange for heste.

Når bedøvelsen virker, og hjorten falder om, får dyret en modgift og et beroligende middel af en dyrlæge og lempes forsigtig ind i en transportkasse. Har hjorten gevir, saves dette af, inden den kommer ind i kassen, for at den ikke skal kunne gøre skade på sig selv under transporten.