Nyjægerjagt ved Naturstyrelsen, Kronjylland

27-10-2011

Formålet med en nyjægerjagt, er primært at give de nye jagttegnsindløser en god oplevelse, og lære dem om våbenbehandling og regler under f.eks. parolen eller vildtparaden. Ordet nyjæger er betegnelsen for en person der netop har bestået jagtprøven, og lovligt kan gå på jagt.

Jagtparolen afholdes inden jagten
Ved parolen forklarer jagtlederen, hvilke dyr der må skydes, og fortæller hvordan drevet kommer i de forskellige såter.

Derefter gøres skytterne klar til at komme på post, og får udleveret orange markeringer. Da det er en nyjægerjagt, fortælles der også kort om de forskellige hornsignaler, så jægerne ikke er i tvivl.
Når jægerne er kommet på posten, blæses drevet i gang. Når jagten er i gang, er skytternes eneste opgave, at opfylde sikkerhedskravene, og være klar til skudafgivelse. Når en skytte får øje på driverne, knækker han forsigtigt geværet, og informerer driverne om der er nedlagt vildt.

Vildtparaden forberedes
Dagens nedlagte vildt lægges på en bestemt måde, og vildtparaden kan starte.

Når sidste såt er ovre, samles alle jagtens deltagere. Vildtparaden holdes dels for at få et overblik over dagens jagtresultat, men mest af alt for at vise vildtet respekt. Under både parole og vildtparade, er det en tradition at jægerne står med hatten i hånden. Til sidst blæses der i jagthorn over det nedlagte vildt, og jagtdagen er forbi.

Mathias Nygaard Jensen

Denne artikel er skrevet af Mathias Nygaard Jensen, praktikant fra 9b på Auning Skole.