En ny Ravningbro tager i disse dage form ...

13-10-2011

Kulturarvsstyrelsen, Naturstyrelsen, Vingsted Historiske Værksted og Vejleegnens Museer laver en ny rekonstruktion af Ravningbroen - kom til "åben bro" i efterårsferien, onsdag den 19. oktober mellem kl. 11 og 15

Ravningbroen – et af vikingetidens mest imponerende bygningsværker – skal genopbygges. Kulturarvsstyrelsen har bevilliget godt 500.000 kroner til at genopføre rekonstruktionen af Ravningbroen i Vejle Ådal. Den nye bro skal afløse den gamle og nedslidte rekonstruktion, man kan se i dag.

Tømrerne er i fuld gang, og onsdag den 19. oktober i efterårsferien inviteres borgerne til at kigge forbi og se, hvordan arbejdet skrider frem.

Det imponerende bygningsværk blev opført under Harald Blåtand omkring år 979 – nogenlunde samtidig med den store runesten i Jelling. Med placeringen i Ravning Enge tæt ved Jellingmonumenterne er Ravningbroen med til at understrege Vejleegnens betydning for samlingen af den danske nation i vikingetiden.

Pengene til rekonstruktionen kommer fra de 15 millioner kroner, som A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret til Kulturarvsstyrelsens projekt: Danmarks Oldtid i Landskabet.

Den nye rekonstruktion af Ravningbroen bliver til i et tæt samarbejde mellem Vejleegnens Museer, der har det faglige ansvar for rekonstruktionen. Naturstyrelsen, som ejer området ved den oprindelige bro. Vingsted Historiske Værksted, der har stor erfaring med rekonstruktions arbejde og Kulturarvsstyrelsen, der har støttet projektet økonomisk.

Tæt på originalen

Selve rekonstruktionen af Ravningbroen bliver udført på baggrund af den nyeste viden, som den arkæologiske forskning i broens historie og anvendelse har bragt frem. Rekonstruktionsarbejdet ledes af Vejleegnens Museers arkæologiske naturvejleder Katrine Lewinsky Moestrup, som har arbejdet intenst med at samle de nyeste forskningsresultater, så at den nye rekonstruktion kommer så tæt på originalen som muligt.

Undersøgelser af Ravningbroen tyder på, at Harald Blåtand anlagde den i forbindelse med kampe imod den tyske kejsermagt. Den oprindelige bro var ca. 760 meter lang og blev konstrueret i øksetilhugget egetømmer. Broen var 5 meter bred, så to vogne kunne passere hinanden, og blev båret oppe af store egestolper, der var op til 6 meter lange.

Se broen blive bygget

Naturstyrelsen, Kulturarvsstyrelsen og Vejleegnens Museer indbyder onsdag den 19. oktober fra klokken 11.00 til 15.00 alle interesserede til at tage en tur ud i den smukke Vejle Ådal til Ravning Egne. Her kan man opleve, hvordan arbejdet med rekonstruktionen af Ravningbroen skrider frem.

For de fremmødte vil der være mulighed for at opleve eksperter fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde demonstrere, hvordan vikingerne arbejdede i træ med økser. Man vil kunne se det lokale tømrerfirma Ødsted Tømrer & Snedkerforretning, der står for at bygge rekonstruktionen, arbejde på broen. Samtidig med at man kan hjælpe tømrerelever fra Syddansk Erhvervsskole med at konstruere en model af Ravningbroen. Endelig bliver der også mulighed for, at man selv kan prøve kræfter med nogle af vikingernes arbejdsmetoder med økse og kniv.