Enlig svale gør ingen sommer ...

13-04-2012

"En enlig svale gør ingen sommer" siger et gammelt ordsprog, så derfor var glæden naturligvis stor, da 3 landsvaler onsdag aften dukkede op i Naturstyrelsens reservat Hovvig ved Nykøbing Sj. Svalerne har tilbragt vinteren i det sydlige Afrika, men er nu tilbage for at yngle.

"Der er allerede kommet mange forskellige fuglearter til området. Viben har været her et stykke tid, skarverne, svanerne og grågæssene ligger på æg, så foråret er i fuld gang, men jeg synes altid, at det er specielt, når netop landsvalen er kommet. Landsvalen, med dens kvidrende sang og elegante evige flyvende jagt på insekter, er fascinerende, og den er indbegrebet af forår og sommer", fortæller skovløber Palle Graubæk, som bor i området og dagligt følger med i det meget rige fugleliv, der er i reservatet.

Landsvalerne har fundet et godt sted at yngle på Hovvig. I garagen til skovløberboligen er der de senere år nærmest blevet en hel koloni af landsvaler. "I 2011 var der 23 par landsvaler alene i vores garage, og langt de fleste af parrene fik 2 kuld i løbet af sommeren. Der bliver skidt en del, men vi "ofrer" gerne garagen til fordel for svalerne om sommeren. Alene det at opleve de mange svaler, der hele tiden flyver ud og ind, eller høre dem sidde på hanebåndene oppe under taget og kvidre løs, er hele rengøringsopgaven værd, når svalerne om efteråret er trukket sydpå" , fortsætter skovløber Palle Graubæk.

Også mange af de gæster, der sommeren igennem besøger området, stopper op og nyder synet af de mange svaler, der konstant flyver ind og ud af garagen, og man imponeres hele tiden over, at de med stor fart kan komme fra skinnende solskin og flyve direkte ind i et mørkt rum, uden at de støder sammen.

Landsvale. Foto: Dennis Olsen
Landsvale. Foto: Dennis Olsen

Læs mere om: