De nye naturentreprenører

29-08-2012

Pejling af bisonflokken - Foto: Ulla Didriksen

De nye naturentreprenører er godt i gang med deres arbejde. Ud over den nyfødte kalv fra juni måned, har de 7 voksne europæiske bisoner i den store indhegning omkring Svinemosen midt i Almindingen vist deres evner som arbejdsmaskiner i den bornholmske skov. I deres foretrukne områder er græs og urter  tydeligt ædt ned, og dyrenes store klove sætter spor og bearbejder skovbunden. De tager også for sig af bark på træerne og spiser af de små træer og buske. Dermed er de store dyr  stille og roligt i gang med at skabe afveksling i skovbund og krat, så skoven bliver lysere, varieret og får plads til flere arter. Et af målene med at indføre de store planteædere som ”medarbejdere” i skoven, er dermed  ved at være synlig.

Oplev en bison
Det er helt tydeligt, at bisonerne har vænnet sig til de mange besøgende. Men de er vagtsomme og holder øje med publikum. Førerkoen har radiohalsbånd på og Naturstyrelsens medarbejdere pejler ofte flokken og har dermed overblik over, hvor bisonflokken opholder sig i terrænet.
Bisonerne benytter faktisk en stor del af området. De foretrukne steder er stadig i den lysåbne skov langs Chr X´s Vej eller fra nordsiden af hegnet på Rømersvej. Ofte er flokken observeret krydse Chr. X´s Vej.  En storslået men kortvarig oplevelse, fordi flokken er vilde dyr, og derfor søger til skovs i mødet med besøgende. Det skal de til stadighed gøre, for de skal ikke forbinde mennesker med fodring.

Her har bisonerne græsset - Foto: Ulla Didriksen Bisonlort - Foto: Ulla Didriksen

Gode råd
Undgå at gå uden for asfalt- og grusveje, da det stresser dyrene i de frirum de har mellem vejene. Stop hvis du observerer bisonflokken på vejen og undgå at presse dig forbi dyrene, hvis de står ved snævre passager mellem skov og hegn. Tag evt. en kikkert med og husk i øvrigt at holde hunden i snor.

Bison på vejen - Foto: Søren Friese

Links om bisonerne

Læs folderen:
Bisonerne i Almindingen

Billedgalleri

Bison Bornholm på TV 2/Bornholm


Kontakt

Skovfoged John Orbitt
Naturstyrelsen
Ekkodalsvejen 2
3720 Aakirkeby
E-mail: Obfuscated Email
Tlf.: 72 54 31 36