Bøgen sprang ud til Skovens dag i Rold Skov

01-05-2012

Bøgen i Rold Skov sprang i år ud til skovens dag d. 29. april

Nyudsprunget bøg

De 1350 gæster, der besøgte Jamborettepladsen i Rold Skov på Skovens dag d. 29. april 2012, kunne på vej til og fra pladsen konstatere: Jo den var god nok - bøgen var sprunget ud. Overalt i underskoven sås et lysegrønt drys og enkelte højere træer vovede også et øje. Bøgens udspring er for mange det ultimative tegn på den kommende sommer. Klimaet - eller måske dets ændringer - har dog i de sidste 10 - 15 år pillet ved den regel, at udspringet var en majbegivenhed.

I år har vi, siden de første meldinger om udsprungne bøge flere steder i landet allerede  d. 3. april, gået og skelet til skoven. Men Rold Skov er ikke et af de luneste steder på landkortet, og frem for alt har en kold april sat dagsordenen. Omkring den 20. april begyndte der at komme enkelte meldinger om udsprungne bøge. Men en bøg gør ingen sommer. Først i dagen op til Skovens dag gik der så endelig hul på bylden. Og med aktuelle dagtemperaturer op mod 20 grader skulle der være lagt op til en lysegrøn Bededagstur i Rold Skov.

Tidligere har det været god latin, at bøgens udspring var lysafhængig, og at d. 10. maj var et godt pejlemærke. Så var der jo altid bøgene ved Vejle Fjord som en fortrop, men dem regnede man ikke rigtig med. Den klimaændring vi oplever og har oplevet gennem de sidste 10-15 år eller mere, viser dog, at bøgen også kan skele til temperaturen. I 2007 sprang den første bøg i Danmark ud allerede d. 29. marts.

Det har naturligvis også en vis betydning, at en bøg ikke bare er en bøg, men at mange af de bøge der plantes i dag, oprindeligt stammer fra Syd- og Centraleuropa. Genetisk har de således tilbøjlighed til tidligere udspring, selvom det kan være farligt at være tidlig bøg, når nattefrosten stadig lurer.

De fleste bøge i statsskoven har dog haft deres rødder i den himmerlandske muld gennem de sidste 7-800 år, så de er gode at tage bestik af.

Når skoven er fuldt udsprunget