Kaskelothval skyllet i land ved Nørre Lyngby i Vendsyssel

15-03-2012

Tirsdag d. 13. marts skyllede en omkring 10 meter lang død kaskelothval i land på stranden ved Nørre Lyngby i Vendsyssel

Tirsdag d. 13. marts skyllede en omkring 10 meter lang død kaskelothval i land på stranden ved Nørre Lyngby i Vendsyssel. Biologer fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg har sammen med Naturstyrelsen og Zoologisk Museum i København besluttet, at det store dyr skal bjærges, så det der er tilbage af skelettet kan sikres for eftertiden. Nu venter et større arbejde i starten af næste uge, hvor det enorme dyr skal parteres, hvorefter skelettet transporteres til Zoologisk Museum i København og renses.

Strandet Kaskelothval ved Nr. Lyngbe i Vendsyssel. (Foto: Jørgen Jensen, Naturstyrelsen)

Sidste år i begyndelsen af april skyllede en anden død kaskelothval op på stranden ved Bovbjerg Fyr. Den befinder sig nu på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor den renses, så den kan indgå i museets omfattende samlinger af havpattedyr.

Fakta om Kaskelothvalen

Kaskelothvalen er den største af alle tandhvaler med en længde på op til 19 meter og en vægt på 45 tons. Kaskelotten lever normalt længere ude i Nordatlanten, men af og til hænder det, at døde dyr skyller i land i Danmark. I sjældne tilfælde har også levende dyr forvildet sig ind i danske farvande.
Kaskelotten har et enormt hoved, der kan udgøre en tredjedel af dyrets længde. Hovedet fungerer som en sonar, der kan producere den kraftigste lyd i dyreverdenen – svarende til lyden fra et riffelskud på 1 meters afstand. Kaskelotten bruger sonaren, når den søger efter føde.

Henvendelse om yderligere information kan ske til museumsinspektør og biolog, Lasse Fast Jensen på telefon 76 12 20 24 eller via email: Obfuscated Email .