Sæl aflivet i Vejle Havn

25-08-2013

Naturstyrelsen rykkede ud til en sæl, der var viklet ind i fiskesnøre

Klokken var omkring halv fem lørdag eftermiddag, da Kirsten Junker første gang fik øje på en sæl helt inde i kanalen i Vejle Havn. Det tog lidt tid, før hun opdagede, at der var noget galt. Sælen svømmede kun med den venstre forluffe, og det tog sælen et par forsøg, før den kom på land og kunne hvile sig. Her viste det sig, at både den højre forluffe og begge bagluffer var viklet ind i fiskesnøre – med kroge.


Sælen forsøgte flere gange at svømme, men både bagluffer og den ene forluffe var viklet ind i fiskesnøre. Foto: Kirsten Junker

Kirsten Junker kontaktede straks myndighederne, og Naturstyrelsen rykkede ud for at vurdere, hvad der kunne gøres. Efter samråd med Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg blev det besluttet at aflive sælen.
Selv hvis det skulle lykkes at få fiskesnøren skåret over, ville vi ikke kunne fjerne krogene fra dyrets luffer. Der er stor risiko for, at dyret ville lide efterfølgende," siger naturvejleder Helle Thuesen, Naturstyrelsen. Hun tilføjer, at det desuden er vanskeligt at nærme sig en sæl. Den er presset og vil forsvare sig med de skarpe tænder.

Det var Peter Croix fra Naturstyrelsen, som aflivede sælen med et skud fra haglgevær. Den døde straks og nåede ikke at registrere, hvad der skete.
" Det er aldrig rart at skulle aflive et dyr på dén måde. Specielt ikke, når det skyldes menneskeskabt affald, " siger Helle Thuesen. Den fiskesnøre, sælen var viklet ind i, var et sildeforfang med fem kroge. Mindst to af krogene sad fast i sælens luffer.


I sælens højre forluffe sad en lyserød fiskekrog fra et sildeforfang. Foto: Nina Helene Knudsen

Den aflivede sæl var en spættet sæl. Det er den mest almindelige sælart i Danmark. I 2009 blev den danske bestand optalt til ca. 14.000 individer.

Kontaktperson : Naturvejleder Helle Thuesen, Naturstyrelsen Trekantsområdet, 25 40 85 88 eller