Gratis, Grøn Ferie

03-07-2013

Der er masser af muligheder for gratis ferieoplevelser.

Gratis, Grøn Ferie – også i Vestjylland

Masser af nyheder i årets tilbud om ferieoplevelser i den danske natur. I Vestjylland kan du besøge en musik terapiplads i Klosterheden eller nyde madpakken ved Storåen.

Helt nye digitale rejseguider, nye skove med fri teltning, nye naturstier, nye naturcentre, nyt naturkort med mobilversion, nye foldere og nye apps.

Der er nogle af nyhederne i årets ”feriekatalog” fra Miljøministeriet, der vil være tæt på at gøre miljøministeren til Danmarks rejsedronning.

For på Miljøministeriets naturarealer opruster man igen i år med nye muligheder for oplevelser i den danske natur. I forvejen er der gratis naturruter og gratis overnatning, men i år har Naturstyrelsen sat nye tiltag i gang, med endnu bedre tilbud i sommerferien. Både for danskere og turister.

Miljøminister Pia Olsen Dyhr
Miljøminister Pia Olsen Dyhr på "gratis telttur"

Der er god grund til at gøre den danske natur mere konkurrencedygtig, ikke mindst i forhold til at blive på sofaen i sommerferien. Det er godt for dem, der ikke har råd til dyre rejser i udlandet, og det er godt for vores turisterhverv, at danskere holder ferie hjemme. Og der er så mange oplevelser, der bare venter derude, som vi nu gør mere tilgængelige , siger miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Blandt de mange nyheder er:

Naturstyrelsen udvikler digitale naturguides, så man får bedre information og bedre kan planlægge fx cykelturen. Der er omkring 20 nye guides, der dækker fx Vestskoven, Bulbjerg, Livø, Røsnæs og Randbøl Hede.

Styrelsen har i samarbejde med Vejdirektoratet og Arbejdsmarkedets Feriefond moderniseret udinaturen.dk, så der nu er bedre oversigt over friluftsfaciliteter og arrangementer over hele landet. Kortet kan nu også benyttes fra smartphones.

Gratis overnatning har statens skove altid tilbudt, enten i shelters eller under åben himmel. Men i år udvides antallet af naturområder, hvor der også er mulighed for fri teltning med ti nye steder, så der nu kan teltes frit i 155 naturområder i landet. De nye steder omfatter blandt andet Ry, Ærø, Præstø, Stege og Fredensborg.

Der er nyt hedecenter på Randbøl Hede, mellem Vejle og Billund. En ny 267 meter lang plankebelagt sti på Møns Klint for dårligt gående og kørestolsbrugere. Nationalpark Mols Bjerge har fået nye friluftsfaciliteter, cykelruter, løberuter, ridestier og besøgscentre for 40 millioner kroner. Nyt natur- og formidlingscenter på Harrild Hede. Handicapvenlige naturstier og trækfærge ved Grynderup Sø i Salling. Nyt traktørsted ved Esrum Sø. Røsnæs Fyr er åbnet med udstilling. Der er kommet en militær femkampbane ved Feldborg Nørreskov, en perlerække af campingmuligheder for kajaksejlere langs den østjyske kyst, shelters, særlige sundhedsspor og mountainbikeruter og meget, meget andet.

Naturen er et fantastisk aktiv, som vi skal bruge så meget som muligt. Vi lægger os i selen for at gøre det let for alle at komme tæt på naturen og dens mange oplevelser , siger skovrider Thomas Borup Svendsen.

Her er nogle forslag til vestjyske naturoplevelser:

Musikterapiplads i Klosterheden

En helt ny "attraktion" i den vestlige del af Klosterheden er netop indviet - læs mere her

Skal man finde vej i Klosterheden kan vandretursfolderen være praktisk at have med.

Madpakkehus ved Storåen

I samarbejde med Holstebro Kommune har Naturstyrelsen bygget et madpakkehus, hvor der også er opstillet en grill. Alle er velkomne til at benytte hus og grill (medbring selv kul), og nyde naturen ved åen - måske kan man være heldig at se en stor laks der springer!. Man skal have et fiskekort for at fiske i åen. Se hvordan det købes på Holstebro og omegns Fiskeriforenings hjemmeside .

Madpakkehuset findes ved at køre fra Holstebro mod Vemb (Vembvej). Ved 12,0 km-kantmarkeringen drejer man til venstre af en markvej - og efter 6-700 meter er man fremme.

Fugletårn i Gørding

Ved nordenden af Felsted Kog er der opført et fugletårn, hvor der er fantastisk udsigt over starndenge, rørskov, Felsted Kog og Nissum Fjord. Her er også bord/bænke samt grill til fri afbenyttelse.

Fugletårnet findes ved at køre mod Gørding midt i Vemb (Gørdingvej). Efter ca. 2 km forsættes yderligere ca. 2 km ad Fjordvej. Der er skiltet med "Fugletårn".

Naturrum Thyborøn

Ved det nordvestligste "hjørne" af Vestjylland er Naturrum Thyborøn en rigtig fin mulighed for fysiske aktiviteter og naturoplevelser. Alle de mange faciliteter blev indviet for ca. 1 år siden, og blev til i et samarbejde mellem bl.a. Lemvig Kommune, Kystdirektoratet og Naturstyrelsen.

Læs mere om Naturrum Thyborøn her

Hjorten & skoven

Endelig kan Ringkøbing-Skjern Museums nyåbnede udstilling - Hjorten & skoven - på Strandgaarden anbefales. Det er dog ikke helt gratis. Læs mere her

Strandgaarden ligger ca. 8 km nord for Søndervig lige bagved klitterne. Så en tur kan kombineres med en strandtur - og den er gratis! Adressen er Husby Klitvej 5, 6990 Ulfborg.

Du kan finde de mange tilbud på www.udinaturen.dk eller http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/

Yderligere oplysninger:

Skovrider Thomas Borup Svendsen, tlf.: 72 54 36 68 e-mail: