Gratis, grøn ferie - også i Midtjylland

25-06-2013

Der er masser af nyheder i årets tilbud om ferieoplevelser i den danske natur. I Midtjylland er der fokus på aktiv ferie

Helt nye digitale rejseguider, nye skove med fri teltning, nye naturstier, nye naturcentre, nyt naturkort med mobilversion, nye foldere og nye apps.

Der er nogle af nyhederne i årets ”feriekatalog” fra Miljøministeriet, der vil være tæt på at gøre miljøministeren til Danmarks rejsedronning.

For på Miljøministeriets naturarealer opruster man igen i år med nye muligheder for oplevelser i den danske natur. I forvejen er der gratis naturruter og gratis overnatning, men i år har Naturstyrelsen sat nye tiltag i gang, med endnu bedre tilbud i sommerferien. Både for danskere og turister.

- Der er god grund til at gøre den danske natur mere konkurrencedygtig, ikke mindst i forhold til at blive på sofaen i sommerferien. Det er godt for dem, der ikke har råd til dyre rejser i udlandet, og det er godt for vores turisterhverv, at danskere holder ferie hjemme. Og der er så mange oplevelser, der bare venter derude, som vi nu gør mere tilgængelige, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Blandt de mange nyheder er:

Naturstyrelsen udvikler digitale naturguides, så man får bedre information og bedre kan planlægge fx cykelturen. Der er omkring 20 nye guides, der dækker fx Vestskoven, Bulbjerg, Livø, Røsnæs og Randbøl Hede. Senere i år følger bl.a.en guide for Harrild Hede.

Styrelsen har i samarbejde med Vejdirektoratet og Arbejdsmarkedets Feriefond moderniseret udinaturen.dk, så der nu er bedre oversigt over friluftsfaciliteter og arrangementer over hele landet. Kortet kan nu også benyttes fra smartphones.

Gratis overnatning har statens skove altid tilbudt, enten i shelters eller under åben himmel. Men i år udvides antallet af naturområder, hvor der også er mulighed for fri teltning med ti nye steder, så der nu kan teltes frit i 155 naturområder i landet. De nye steder omfatter blandt andet Ry, Ærø, Præstø, Stege og Fredensborg

Der er nyt hedecenter på Randbøl Hede, mellem Vejle og Billund. En ny 267 meter lang plankebelagt sti på Møns Klint for dårligt gående og kørestolsbrugere. Nationalpark Mols Bjerge har fået nye friluftsfaciliteter, cykelruter, løberuter, ridestier og besøgscentre for 40 millioner kroner. Nyt natur- og formidlingscenter på Harrild Hede. Handicapvenlige naturstier og trækfærge ved Grynderup Sø i Salling. Nyt traktørsted ved Esrum Sø. Røsnæs Fyr er åbnet med udstilling. Der er kommet en militær femkampbane ved Feldborg Nørreskov, en perlerække af campingmuligheder for kajaksejlere langs den østjyske kyst, shelters, særlige sundhedsspor og mountainbikeruter og meget, meget andet.

-Naturen er et fantastisk aktiv, som vi skal bruge så meget som muligt. Vi lægger os i selen for at gøre det let for alle at komme tæt på naturen og dens mange oplevelser, siger skovrider Poul Ravnsbæk.

www.udinaturen.dk eller http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/ kan du finde oplysninger om de mange tilbud på statens naturarealer.

Yderligere oplysninger:
Naturvejleder Torben Bøgeskov tlf.: 20 13 78 90 e-mail: