Nedtagningen af Mårup Kirke fortsætter...

03-06-2013

Nedtagning af Mårup Kirke

Mandag d. 26. september startede 2. etape af nedtagningen af Mårup Kirke ved Lønstrup. Vestgavlen er nu nedtaget og nordvæggen nedtages netop nu ned til den nordlige dør - ialt godt 5 meter. Naturstyrelsen har bedt lokale håndværkere om at foretage det praktiske i forbindelse med nedtagning af kirken, og de kan på disse billeder ses svinge hammeren for at få has på de solide mure ...

Der er brugt mange sten til kirken...(Foto: Jørgen Jensen - Naturstyrelsen Vendsyssel) Af og til skal mukkerten i brug...(Foto: Jørgen Jensen - Naturstyrelsen Vendsyssel)

Der er stor bevågenhed over nedtagningen. (Foto: Torben Stæhr. Naturstyrelsen Vendsyssel) Alt bliver fotograferet og registreret. (Foto: Torben Stæhr. Naturstyrelsen Vendsyssel)

Herefter bliver det sydvæggens tur, som nedtages hen til våbenhuset. Det forventes at scenen inden efterårsferien vil være sat, som det fremgår af følgende billede fra nedtagningsplanen. Akkurat som i første etape af processen følges arbejdet intenst af medarbejdere fra Nationalmuseet, som fra Mårup Kirkes nedrivning får helt unik viden om en hel del forhold på stedet i middelalderen.

Mårup Kirke, som den vil se ud omkring efterårsferien.

Skovrider Jesper Blom-Hansen følger nedtagningsprocessen meget tæt:

" Det er utroligt fascinerende, at vi med noget så trist som en nedtagning af en gammel kirke får et unikt indblik i forhold for lokale folk i middelalderen. Tænk at man kan se hvad folk dyrkede på markerne og spiste dengang - blot ved at analysere halmrester fra nedrivningsmaterialet ."

Nedtagningsprocessen fortsætter indtil sidste stadie, som forventes at se ud som nedenstående illustration: