19 pyramider bygget i Gribskov

06-05-2013

For at gøre det rigtig godt for eghjorten, er der lavet 19 pyramider i Gribskov.

Gribskov forsætter forberedelserne til udsætning af kæmpebillen Eghjorten. Den kræver gammelt trøsket træ, hvor den kan lægge sine æg og hvor laverne kan leve i ro og mag de næste 3 – 5 år. Tynde grene tørrer hurtigt ud og kan ikke danne rammen om et hjem for en eghjortlarve i flere år. For at hjælpe eghjorten på vej er der fældet store træer og kørt flere gamle stammer til de lysnede skovområder. De graves halvt ned i jorden. Her ligger de så og kan begynde formuldningen inden dyrene ankommer, formodentlig i 2015.

Eghjort. Foto: Ole Andersen

Pyramider i Gribskov
For at gøre det rigtig godt for de store biller, er der lavet 16 pyramider i Søskoven ved Dronningens Bøge ned til Esrum Sø og 3 i området ved de gamle Storkevadsege vest for Gillelejevej.

Skitse af pyramide

Det tog 14 dage med en lille gravemaskine at bygge pyramiderne op og lave 20 m3 flis. Pyramiderne er 3x3 m. Egestokkene, der er gravet ca.1 m ned i jorden, ligner over jorden en lille gammeldags baviangrotte. Flisen er blandet med jord og brugt som ”drys” mellem stokkene og lagt som bundlag, med det formål at nedbryde træet i pyramiden.

Det egetræ, der er brugt, er allerede 1-2 år gammelt, men skal helst have været i gang med at blive nedbrudt gennem 5 år eller mere, derfor bliver larverne sandsynligvis først sat ud i 2015. Træet skal altså ligge og modne på arealet.

Opbygning af pyramide. Foto: Copyright Lars Gejl