Fnd julepynt i Søhøjlandets skove

25-11-2013

Skovene i Søhøjlandet bugner af farverige bær, kogler og blødt mos, man frit kan tage med hjem. Men pas på med at klippe gran fra træer, der er væltet i stormen.

Hvis man har lyst til at lave sine egne juledekorationer, så er der god grund til at tage en tur ud i Søhøjlandets skove.

I Naturstyrelsen skove omkring Silkeborg og andre statsskove kan man slippe kreativiteten løs og samle løs af kviste med hyben og andre bær, kogler, mystiske grene, svampe, og hvad man ellers kan bruge til at skabe hygge i hjemmet.

I offentlige skove er det tilladt at samle svampe, mos, kogler på jorden, skære kviste af løvtræer højere end 10 m, samle grankviste, men dog ikke hvor der laves pyntegrønt. Lidt firkantet kan man sige at man må samle i rimeligt omfang til eget brug af de ting der ikke udgør en værdi for skovejeren, medens effekter der potentilet kan sælges skal man lade være.

Det er nu også rigeligt, en gammel svamp på et træ, en mostue, kviste af blåbær der er helt grønne, måske lidt tyttebær eller 6 lysesiv der flettes til et hjerte, en kvist der skære skråt ud og males som en lille nisse. Julepynt fra skoven er der nok af, det er bare om at slippe fantasien løs, siger Naturvejleder Jan Kjærgaard, Naturstyrelsen i Søhøjlandet.

I Søhøjlandet er der også mulighed for at samle fint ædelgran i Vesterskov. Her er der tyndet i træerne så der ligger nobilisgraner på jorden. Hvis man selv medbringer en saks, kan man her klippe sig en mindre portion grene til eget brug da de professionelle firmaer er færdige med at høste gran til salg i butikkerne.

Se på kort, hvor man må samle ædelgran på skovbunden.

 

LINK: Læs mere om jul i naturen på Naturstyrelsens hjemmeside

http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/NetopNu/Jul/

Naturvejledning med nissehuse
Op mod jul, når det hele står på gloende pæle, så er det også rart med et pusterum. Midt i december laver Danmarks Jægerforbund, Natur & Ungdom, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen julearrangement på Klostermølle. Her forlægges et rådyr og snakkes om vildt, der flettes pil, laves den sidste juledekoration, der er smagsprøver på bålmad, tur om nissernes levevis i skoven og meget mere.

Arrangementet er den 15. december om eftermiddagen på Klostermølle ved Mossø.

Nyhedsarkiv

Naturstyrelsen er et resultat af en sammenlægning af Skov- og Naturstyrelsen og By- og Landskabsstyrelsen.

Vi har samlet nyheder fra 2010, 2009 og 2008 fra de to styrelsers hjemmesider i arkivet.