Smag på naturen i efterårsferien

10-10-2013

Foto: NaturGrafik
Der kan stadig findes svampe i skoven. Her er det kantareller.

Smag på Sydvestjyllands natur i efterårsferien
Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer. Men man kan mere end blot nyde synet. For der er masser af godbidder tilbage i den sydvestjyske natur, inden vinteren kommer: bær, svampe, æbler og nødder, og i statens skove og naturarealer kan man bare kaste sig over det.
Svampe, frugter og bær i et væld af farvenuancer – gule, røde, orange, blå
De seneste dages regn kombineret med endnu milde efterårstemperaturer giver gode betingelser for svampene. I plantagerne kan der findes kantareller og andre gode spisesvampe, og på heden findes stadig de blå mosebøllebær, der smager glimrende - og til forveksling ligner blåbær. Der kan også endnu samles lidt røde tyttebær til sovsen eller tyttebærboller.
Foto: NaturGrafik
Der kan stadig hentes frugter og bær i naturen. Fra venstre; hyben, mosebølle og havtorn.
Masser af c-vitaminer
Ude ved kysten kan der også stadig findes hyben. De er måske ikke så faste i konsistensen længere, men kan fint bruges til en velsmagende hybensuppe, der fra naturens side er fyldt med c-vitaminer
(find en opskrift ved at google ”hybensuppe”).
Ved kysten findes også de gule havtorn. De ærtestore bær er orange-gule og en ren bombe af c-vitaminer! Et bær indeholder ligeså mange c-vitaminer som en hel appelsin! Havtorn kan bruges til alt fra syltning til smagsgiver i en hjemmelavet kryddersnaps. Der skal dog arbejdes for sagen. Havtorn beskytter sine bær med lange torne og bærrene kan være svære at plukke uden de smatter, men det er umagen værd.
Fri adgang til at samle på statens arealer til eget forbrug.
På statens arealer er der fri adgang til at samle, så længe det er til eget privat forbrug. Ønsker man at indsamle til erhvervsformål eller videresalg skal man have en tilladelse fra Naturstyrelsen.

I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vejen eller sti. Man må ikke gå på jagt inde i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan man finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der er lige til at hente i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie.

Masser af lokale naturoplevelser:
Tusinder af gæs trækker i denne tid ned fra nord og mellemlander hos os. Oplev bl.a. de store flokke ved Tipperne og Skjern Enge. Ved Skjern Enge holder områdets to naturcentre åbent i efterårsferien, hvor det er muligt at besøge naturudstillingerne fra 9-18. Der er gratis adgang.
Foto: NaturGrafik
Trækkende gæs ved Skjern Enge med Lønborg Kirke i baggrunden.

Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har udgivet en folder, der klart fortæller, hvor man må færdes i naturen. Folder: Naturen må gerne betrædes.

Yderligere oplysninger : Skovfoged Niels Lisborg, Naturstyrelsen Blåvandshuk, tlf. 2141 8644.