En smuk skoveng genskabes efter mere end 50 år

24-10-2013

I Gråstenskovene forsvandt Konkelengen i 1960. Nu genopstår den til gavn og glæde for mennesker, dyr og planter.

500 meter fra Gråsten Slotssø lå der i gamle dage den smukkeste skovlysning på godt 2 hektar med skønne blomster og græssende kreaturer. Engen blev opgivet i 1960 og tilplantet med rødgran. Træerne voksede sig store og tætte, men halvdelen væltede i orkanen i 1999 og den sidste halvdel blev fældet for et par år siden, da de var modne til hugst. Siden da har den gamle eng ligget hen som et vildnis med brombær og brændenælder.
Men, i disse dage sker der noget. Nu er der endelig mulighed for igen at få græssende køer og heste ind i området, så blomsterengen kan genskabes.
En af Naturstyrelsens gode samarbejdspartnere er ved at sætte hegn omkring engen så den kan blive afgræsset med gråkvæg og haflingerheste fra efteråret eller senest fra næste forår. Det er samme slags dyr der allerede plejer en række åbne arealer i Gråstenskovene, for eksempel engene ved Margrethe Sø med de 10.000 orkideer.

En vigtig grund til at Konkelengen genskabes nu, er at der er krav om at de blomsterrige enge i Gråstenskovene bliver bevaret og udvidet. Gråstenskovene er beskyttet af EU som et såkaldt Natura2000-område.