Spis løs af Himmerlands natur i efterårsferien

10-10-2013

Karl Johan fra Rold Skov

Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer. Men du kan mere end blot at nyde synet. For der er masser af godbidder tilbage i Himmerlands natur, inden vinteren kommer: bær, svampe, æbler, mirabeller og nødder, og i statens skove og naturarealer kan man bare kaste sig over det.

Lige nu er brombærrene modne. Brombær finder du spredt mange steder i Rold Skov. Prøv f.eks. Urskoven, hvor der en del brombærkrat. Den tørre sommer har gjort det til en lidt skuffende svampesæson, men det er bestemt ikke håbløst. Aktuelt er det specielt rørhatte som Karl Johan, du skal være på udkig efter. Kig efter hvor de høje graner står så spredt, at skovbunden er grøn.

På hedearealerne synger det på sidste vers med sortebær og mosebølle, men du kan stadig være heldig at finde de sidste saftige bær. Overalt i skovene kan du stadig plukke hyldebær, og gælder det nødder, er det ege-hassel skovene på Livø og i Skindbjerglund, som er leveringsdygtige.

Noget af naturens overflod kan også drikkes, især hvis det bliver behandlet rigtigt. Laver du din egen kryddersnaps, er det tid at samle slåen, rønnebær, enebær, hæg og havtorn. Livø rummer dem alle i rigt mål.

På statens arealer er der fri adgang til at samle, så længe det er til eget privat forbrug. Ønsker du at indsamle til erhvervsformål eller videresalg, skal du have en tilladelse fra Naturstyrelsen. I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vejen eller stien. Du må ikke gå på jagt inde i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan du finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der er lige til at hente i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie.

I Himmerland er der i efterårsferien arrangeret flere børnevenlige skovoplevelser, f.eks. træbingo og snitteværksted. Læs mere om disse. Livø er tæt ved at gå i vinterdvale, færgefarten bliver indstillet, men du kan lige nå en udflugt til Limfjordens perle, som bugner af spiselig natur. Færgen sejler ekstraordinært hele efterårsferien. Se fartplan på www.miniline.dk .

Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har udgivet en folder , der klart fortæller, hvor du må færdes i naturen.