Spis Trekantsområdet i efterårsferien

10-10-2013

Naturen er et overflødighedshorn af spiselige sager

Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer. Men man kan mere end blot at nyde synet. For der er masser af godbidder tilbage i naturen, inden vinteren kommer; bær, svampe, æbler og nødder. Og på statens arealer kan man bare kaste sig over det.

Lige nu, hvor efteråret begynder at ruske, er det dejligt at varme sig med en skålfuld hyldebærsuppe. Hyldebær kan findes i mange af skovene, f.eks. Tykhøjet Krat ved Give og Stenderupskovene ved Kolding. Her vil man også kunne finde brombær, men det er sidste udkald. Endelig kan man i Stenderupskovene finde en del skovæbler, der er lige til at plukke og lave gelé af. De er som regel lette at samle, da træerne ofte står langs skovvejene.
Lige nu er det også højsæson for tranebær. De store, røde bær skal findes på de fugtige dele af Randbøl Hede ved Billund. Og når man alligevel er på heden, kan man kigge efter de allersidste sortebær.

Men der er også gode muligheder for at samle lækre svampe. I både Gyttegård og Frederikshåb Plantage er der forskellige, gode rørhatte. Det er der også i Tykhøjet Krat ved Give. Her vrimler det desuden med tragtkantareller.

På statens arealer er der fri adgang til at samle, så længe det er til privat forbrug. Ønsker man at indsamle til erhvervsformål eller videresalg, skal man have en tilladelse fra Naturstyrelsen.

I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vej eller sti. Man må ikke gå ind i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan man finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der kan hentes i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie. Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har desuden udgivet en folder, der fortæller, hvor man må færdes i naturen. http://www.naturstyrelsen.dk/Udgivelser/Foldere/Vejledning/Naturen_maa_gerne.htm

Rigtig god tur!


Blomkålssvampen er en fremragende spisesvamp. Foto: Gert Hougaard Rasmussen, Naturstyrelsen

Yderligere oplysninger:

Helle Thuesen, naturvejleder, Naturstyrelsen Trekantsområdet
Mobil: 25 40 85 88, e-mail: