Spis Vestjylland i efterårsferien

11-10-2013

Der er lige nu flere muligheder for at få lidt gratis mad med hjem fra en skovtur.

Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer. Men man kan mere end blot at nyde synet.

For der er masser af godbidder tilbage i den vestjyske natur, inden vinteren kommer: bær, svampe, æbler og nødder, og i statens skove og naturarealer kan man bare kaste sig over det.

Lige nu er brombærrene modne. Brombær kan findes i flere plantager – ofte hvor jordbunden er lidt bedre. Både i Klosterheden og i plantagerne øst for Ulfborg – Stråsø, Fejsø og Hoverdal – er der gode muligheder for at finde spiselige svampe, som f.eks. forskellige rørhatte og tragtkantareller. Der "rigtige" kantareller er ved at være færdige for i år, men man kan være heldig at finde en håndfuld eller to. På hedearealerne synger det på sidste absolut vers med tyttebær, sortebær og mosebølle, men man kan stadig være heldig at finde de sidste saftige bær – især hvis man finder et sted lidt i skygge. Der er flere steder i skoven plantet æbletræer, som gæster er velkomne til at forsyne sig fra, men husk at gemme lidt til de gæster der komme efter dig. Det vil også flere steder være muligt at samle hyldebær til hyldebærsaft eller andet.

På statens arealer er der fri adgang til at samle, så længe det er til eget privat forbrug. Ønsker man at indsamle til erhvervsformål eller videresalg skal man have en tilladelse fra Naturstyrelsen.

I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vejen eller sti. Man må ikke gå på jagt efter svampe, bær og frugt inde i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan man finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der er lige til at hente i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie.

I efterårsferien mulighed for at komme på bævertur i Klosterheden samt deltage i arrangementet Gok en gyvel og hug en hæg , hvor man kan hjælpe med at bekæmpe invasive planter. Læs mere her.

Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har udgivet en folder, der klart fortæller, hvor man må færdes i naturen. Læs foldere "Naturen må gerne betrædes

Yderligere oplysninger: Naturskoleleder Peter Gammelmark Thing, Naturstyrelsen Vestjylland, Mobil: 20 13 67 27, e-mail: