Krondyrbrunst

29-08-2014

I de kommende uger vil de store naturområder i Thy genlyde af kronhjortens brunstbrøl.

Det er et fantastisk lydbillede og sceneri når hjortrene brøler og kæmper om at skaffe sig et stort harem af hinder. Det er en naturoplevelse, som man skal give sig selv ved, at tage ud og opleve de store dyr som lever og trives frit iblandt os.

Krondyrbrunst

Vigtigt for at få en god naturoplevelse er, at man respekterer dyrene og deres privatliv. Derfor skal man ikke gå tæt på og forstyrre dem, da det vil ødelægge hele sceneriet både for en selv, og for de næste som kommer forbi. På en del lokaliteter er det kun muligt, at høre dyrene, da brustpladsen ligger i tæt skov og det skal man respektere og nøjes med lyden. Det er bestemt heller ikke ufarligt at komme i vejen for et par store kæmpende kronhjorte, som vejer langt over 200 kg.

Andre steder som for eksempel i Hanstholm reservatet, kan dyrene opleves hele dagen. I det åbne terræn i reservatet er der god mulighed for at se dem, hvis man medbringer en kikkert. Bedste punkter er Sårup skrænten i nordenden af Tved plantage og fugletårnet som kan findes på den gule vandrerute. Alt sammen med udgangspunkt fra p-pladsen i Sårup.

Krondyr udsigtsposter

Men også her er det af afgørende betydning, at man ikke forstyrrer dyrene ved at bevæge sig ud i det åbne terræn. Dette gælder alle besøgende, også den enlige naturfotogaf der gerne vil snige sig det sidste stykke ud i det åbne for at få det ultimative ”skud”.

Krondyrbrunst2

Hvis alle holder sig til reservatgrænserne og de bevoksede kanter, kan man uden at forstyrre dyrene, opleve dem hele dagen når først brunsten, i starten af september, sætter rigtig ind.

Huske der er rigelig naturoplevelse til alle hvis blot naturen respekteres, og man ikke efterlader sig spor i form at forstyrrelse og affald.