5-årig pige finder sjælden mos

01-12-2014

Efter mange års eftersøgning er Grøn Buxbaumia fundet i Rold Skov

Grøn Buxbaumia - en særligt beskyttet mos

5-årige Sofie var første søndag i advent på skovtur med sin familie for at samle gran, kogler og mos til juledekorationer. Det var Naturstyrelsens årlige adventstur, og det foregik lige omkring skovridergården Mosskovgård lidt syd for Skørping.

Sofie fandt en fin, stor pude mos og kom med den til sin mor. Sofies mor, Kamilla, er biolog og ansat hos Naturstyrelsen Himmerland, og hun kom til at se lidt nærmere på mospuden. Der fik hun øje på et par sporehuse, som så specielle ud. Det viste sig minsandten at være sporehuse fra mossen Grøn Buxbaumia!

Grøn Buxbaumia er en lille, lidt undseelig mos, men den er ikke desto mindre meget vigtig. Den står nemlig på EU's habitatdirektiv og bliver derfor overvåget af Naturstyrelsen som en del af NOVANA naturovervågningen.

”Man har hos Naturstyrelsen eftersøgt Grøn Buxbaumia i Rold Skov i mange år uden at finde den” fortæller Kamilla. ”I foråret fandt man den så endelig på fire lokaliteter: to ved Bjergskov, en ved Store Økssø og en lokalitet oppe i nærheden af Skørping Skole”

”Efter at have undersøgt området ved Mosskovgård lidt grundigere, har vi efterhånden fundet fire dellokaliteter og i alt 24 sporehuse, og dette voksested for Grøn Buxbaumia er således det næststørste i Rold Skov komplekset. Og det er jo virkelig sjovt, at den er blevet fundet lige ved siden af Naturstyrelsens kontor på Mosskovgård! Det er i hvert fald nemt, når vi skal overvåge den.”

Sophie fik meget ros af sin mor. De skyndte sig dog at plante mospuden igen, da man jo ikke må indsamle arter fra habitatdirektivet. Men det kan jo være, at Sophie får en ekstra stor julegave i år? 

Læs om habitatdirektivet og EU’s øvrige naturbeskyttelsesdirektiver her: 

http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/international-naturbeskyttelse/eu-direktiver/naturbeskyttelsesdirektiver/

Kontakt

Anne Louise Møller Tommerup

Biolog
Naturstyrelsen Himmerland