Kuk i naturkalenderen

15-01-2014

Den milde vinter får naturen til at vende op og ned på kalenderen, så intet er som det plejer. Træer og planter springer ud flere måneder end normalt, fuglende fløjter på livet løs for at finde mage og insekter vågner af dvale og svirre rundt. Det er de høje temperatur for årstiden, som laver rod i årsplanen.

"I morges hørte jeg solsorten i bunden af min have, hvor den sad i et birketræ og fløjtede sin smukke sang. Det er meget tidlig, men det varme vejr får solsorten til at tro yngletiden er i gang. Den synger givetvis for døve øre, da hun solsorten stadig er i sit vinterkvarter", fortæller Jes Aagaard Naturvejleder i Naturstyrelsen.

Dyr og planter følger med i årsrytmen, de sandser mængden af lys og føler temperaturen, hvilket har betydning for hvilke hormoner der bliver frigivet. Lidt kort kan man sige at dagslængden bestemmer om der er mulighed for en udvikling og temperaturen bestemmer hvornår det sker. Heldigvis er den danske natur utrolig robust og god til at håndtere de store udsving der er i vores vinterklima. Alle husker de sidste to år, hvor naturen lå i dybfryseren i flere måneder uden det medførte store skader.

"Nogle dyr og planter tager chancen og udnytter det milde vejr ved at sætte gang i væsten eller starte yngelsæsonen meget tidlig. Hvis det lykkedes har de en stor biologisk fordel frem for de artsfælle der venter til foråret er tætter på. Til gengæld løber de den risiko at der kommer hård frost og masser af sne efterfølgende, så de enten dør eller tager skade. Inden for de fleste arter findes der en genetisk variation som betyder at der er både hurtig og langsom starter" , fortæller Jes Aagaard og forsætter
"Det værste der kan ske er at vi får en vinter, hvor varme perioder afløses af hårde frostperioder hele tiden. Det vil give store skader på de planter der springer ud tidlig eller starter væksten, det vil også dræbe mange af de insekter der overvintre som voksen fordi de flyver ud for tidligt".

Det er en myte at en hård vinter mindsker skadedyrsbestanden. Langt de fleste skadedyr er gode til at håndtere lange frostperioder, men de vil ikke kunne tåle varme og kunde afløst af hinanden.


I Jægersborg Dyrehaven nord for København er skovriderens kirsebærtræ allerede sprunget ud.