Sommercykelture i det vestjyske ferieland

04-07-2014

Der er masser af muligheder for gode oplevelser på cykel i den vestjyske sommer.

Naturstyrelsen vil gerne slå et slag for en cykeltur i det vestjyske sommerland. Her er et par gode forslag.

Cykelsti fra Ferring til Trans – ved Bovbjerg Fyr
Vestkyststien – Den nationale Cykelrute nr. 1 –  strækker sig fra Skagen til den dansk/tyske grænse, og følger Vestkysten hele vejen. Faktisk er den en del af den 6.000 km lange `The North Sea Cycle Route´, der følger kysten i Danmark, Tyskland, Holland, England, Skotland, Norge, Sverige - og tilbage til Danmark – enkelte steder forbundet med færge.

Vest for Lemvig er landskabet langs Vestkysten ikke det ”normale” vestkystlandskab, med fjorde og flade strandenge og klitter mod vest. Her er det et bakket morænelandskab der ”ender” i Vesterhavet. Vestkyststien forløber her helt tæt på en skrænt, der på visse steder er 30-40 meter høj, med en helt spektakulær udsigt til bløde bakker og havet.  På en ca. 3½ km lang strækning mellem Ferring og Trans - med Bovbjerg Fyr ca. midt på - har Naturstyrelsen i samarbejde med Lemvig Kommune givet strækningen en ”overhaling”. På den nordlige del af strækningen har Lemvig Kommune flyttet cykelstien mod vest på et gammelt tipvognsspor. Herved er stiforløbet ikke længere på en offentlig grusvej, men er en fin sti med ny cykelvenlig belægning, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Fra Bovbjerg Fyr til Trans Kirke, har den oprindelige cykelsti fået den samme belægning, så hele strækningen er i tip-top stand.

Så er du turist i Vestjylland eller lokal kan en tur til den nyrenoverede del af Vestkyststien varmt anbefales – f.eks. en sommeraften, hvor man er på 1. parket til solnedgangen.

Den blå sti i Husby Klitplantage
Denne tur slet ikke ny, men den fortjener alligevel en omtale.  Vandre- og cykelstien, der er markeret med blåt på træer og pæle, udgår fra p-pladsen på Græmvej ca. 200 meter vest for Husby Kirke. Stien ender, efter ca. 3½ km, ved P-pladsen på Græm Strand. Så man får oplevelsen af at bevæge sig fra en frodig og varieret løv- og nåleskov, gennem skovtyper der gradvist bliver lavere og  lavere jo længere mod vest man bevæger sig, for at ende i en smuk klithede inden man når til Vesterhavet. Stien krydser kun ét sted en offentlig grusvej, hvorfor den også er velgenet til en cykeltur med børn. Fra p-pladsen ved Græm Strand er man tæt på badesøen ”Skavemosen”, der også er et besøg værd med ungerne. Og hjemad kan man tage stien retur eller finde en alternativ tur gennem skoven.