Naturstyrelsens karper på sommertogt

10-06-2014

Karper_Herman_PVKProgrammet ”Puk og Herman på sommertogt” på DR1, lægger med deres skib ”MS Samka” i løbet af sommeren til i seks danske havne, og besøger hvert sted tre dage, for et par uger siden, var det i Sønderborg at optagelserne foregik.

I programmerne finder Michelin-kokken Thomas Herman lokale råvarer, og hvad kan ikke være mere specielt i Sønderjylland, end friske karper fra Naturstyrelsens karpedambrug i Gråsten, der er det eneste i Danmark. Karper som spisefisk har i det sydlige Sønderjylland helt op til i dag været på menuen juleaften, og det fristede Thomas Herman til at lægge vejen forbi. Skovløber Preben Vagn Knudsen fra Naturstyrelsen Sønderjylland tog imod.

-Herman var frisk på selv at trække i waders og hoppe i dammen med net, for at fange fisken, selv om det med mudder nok ikke lige var hans livret, fortæller Preben Knudsen.

-Vi havde et par timers snak om karper og dambrug, levende kulturhistorie, natur og mad i det bedste sommervejr – jeg glæder mig til at se resultatet i uge 29. Det vil måske også få flere til at glæde sig til vores karpesalg i Gråsten til december, siger Preben Vagn Knudsen.

De lange vintre mellem 2009 og 2011 tog livet af næsten alle karperne, men det lykkedes Naturstyrelsen at få bestanden så stor, at der i 2013 igen blev åbnet for fiskeudsalget.

Den første fiskemester blev ansat ved Gråsten Slot I 1897. Siden da har karpedriften knyttet sig til dammene omkring Øhuset, hvor fiskemesteren boede, samt et øget antal opdæmmede søer i Gråstenskovene.

Ud over salg til private leverer Naturstyrelsen karper til Kongehuset.

Læs mere om Gråsten skovene og karpedriften.