På cykel i Midtjylland

27-06-2014

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil have danskerne op på cyklen denne sommer. Naturstyrelsen Midtjylland byder på masser af cykelmuligheder i det danske sommerlandskab.

Miljøministeriet har aldrig haft så mange tilbud til cyklisterne i sommerlandet som i år. Hundredevis af kilometer skovveje, store nationale cykelruter, landets bedste mountainbikeruter og masser af gratis overnatningsmuligheder. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil have så mange af os som muligt til at slå støttehjulene op og komme af sted derud.

 

- Der er ikke tilfældigt, at vi gør en særlig indsats for at gøre naturen cykelvenlig. Cykelture giver store naturoplevelser, fordi vi kommer tættere på elementerne, og fordi vi kommer længere væk fra parkeringspladserne. Samtidig er det en rasende sund måde at bruge sin ferie på. Jeg vil gerne slå et slag for et par feriedage i sadlen, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

 

På Miljøministeriets arealer er der masser af nyheder til ferien i hele landet. Det gælder alt fra nye mountainbikeruter og nyanlagte cykleruter til muligheden for at komme afsted på hederne på lejede cykler.

 

Miljøministeriet har flere tilbud til de cykelinteresserede midtjyder. Naturstyrelsen Midtjylland kan fx tilbyde længere cykelture ad Hærvejen og Den Skæve Bane (naturstien på den nedlagte jernbane mellem Funder og Grindsted). Der er flere steder mulighed for flotte cykelture rundt om søer, fx Grynderup Sø, Spøttrup Sø, Bølling Sø og Hampen Sø. Endelig byder flere af de store midtjyske plantager som Gludsted, Nørlund, Kompedal og Feldborg på fantastiske muligheder for at få motion og naturoplevelser ved at køre ad mange kilometer gode, relativt flade grusveje uden at skulle frygte motoriseret færdsel.

 

I alt har Miljøministeriet nu mere end 50 mountainbikeruter. Heraf er 10 særligt gode og indgår i De 10 Spir, hvor man kan komme i Hall of Fame, hvis man kører alle 10 ruter. Der er indtil nu kommet 27 i Hall of Fame. 159 af ministeriets naturområder er åbne for fri og gratis teltning, og dertil kommer et væld af sheltere og bålpladser, der ligger, så de kan bruges som overnatning på cykelturen.

 

Naturstyrelsen har lanceret mere end 200 digitale guides til naturområder i hele landet, der fortæller om naturen, historien og mulighederne for at opleve i det fri, så man både kan finde sig til rette, hvis man kun vil cykle på flade, nedlagte jernbanestrækninger, og hvis man kun vil kaste sig ud over stejle mountainbikeruter. På www.udinaturen.dk kan man se alle de forskellige friluftstilbud, der er tilgængelige i hele landet.

Torben Bøgeskov

Naturvejleder
Midtjylland