Nordens største orkidé springer tidligt ud

27-05-2014

Frueskoen er hurtig på fødderne i år. Den kan allerede ses i blomst i Rold Skov

Man skal være hurtig på fødderne, hvis man vil nå at se den yderst sjældne orkidé, fruesko, der i Danmark kun findes to steder i Himmerland.
Sædvanligvis springer den ud ved Grundlovsdag den 5. juni, men det lune forår har fået den fredede blomst til at komme hurtigere, så den allerede satte blomster i sidste uge og nu står i fuldt flor.

Fruesko er Nordens største orkidé, og den kan blive op til 50 centimeter høj. Den er ikke bare sjælden i Danmark, men i hele norden.
Den er kræsen med sit levested, og vil kun gro på kalkholdig bund. Derfor findes den kun på to lokaliteter i Himmerland, hvoraf den ene er hemmelig.

Det store blomstertyveri

Den anden lokalitet er i Buderupholm Skov i Rold Skov, hvor Naturstyrelsen har indhegnet blomsterne, så man kan se dem uden at røre. Desværre var bevoksningen udsat for tyveri i både 1997 og i 2012. Den seneste gang blev der stjålet 44 individer, hvilket svarer til 20 % af bestanden. Det er både ulovligt, strafbart og dumt, for man kan sagtens købe sit helt eget eksemplar af Fruesko lovligt på flere store planteskoler i Danmark, og samtidig lever orkidéer i samliv med svampe i jorden. Bliver de flyttet fra deres naturlige levested, vil de typisk kun kunne overleve én sæson, for derefter blot at dø.

I vores nordiske nabolande som Norge og Sverige er Frueskoen også at finde, og heller ikke her er den helt almindelig, selvom den dog findes i større antal end i Danmark.

Fruesko i artsleksikonnet

Danmarks orkidéer

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.