Nye skilte på gammel borg

05-05-2014

Indvielse af nye formidlingsskilte på Timmesøbjerg d. 10. maj

Har du hørt at der ligger en borg skjult i Klinteskoven på Møn? Godt gemt i skoven findes resterne af den forhistoriske forsvarsværk Timmesøbjerg. Nu skal stedets historie formidles, så flere af skovens besøgende opdager dette gådefulde fortidsminde.

I forbindelse med projektet Danmarks Oldtid i Landskabet har Museum Sydøstdanmark og Kulturstyrelsen lavet nye skilte i fortidsmindet Timmesøbjerg. Skiltene fortæller stedets historie i forhold til landskabet, geologien og fortidens mennesker. Til skiltene er der desuden lavet en flot og dramatisk illustration, der viser, hvordan et angreb på borgen kan have set ud i oldtiden. Illustrationen er lavet af Sune Elskær.

Timmesøbjerg ligger på et 113m høj bakkeknold i Klinteskoven. Omkring bakkeknolden ses stadig sporene af tre volde og voldgrave. Bag disse har de lokale bønder kunne søge tilflugt, hvis fjenden nærmede sig. Fra bakkens top har man haft et godt udsyn og kunne holde øje med hvem der nærmede sig. Samlinger af runde sten tyder på, at der har været samlet kasteskyts til at bruge, hvis borgen blev angrebet. Hvornår borgen er bygget, ved vi ikke med sikkerhed. Sikkert er det dog, at historien rækker mange tusind år tilbage i tiden. De nyeste undersøgelser på stedet viser, at det er mest sandsynligt, at borgen har været brugt af flere omgange gennem oldtiden.

Fortiden ikke kun skal opleves inde på museerne men også ude i landskabet. Formålet med projektet Danmarks Oldtid i Landskabet er derfor at skabe mere opmærksomhed omkring de mange fortidsminder, som vi møder, når vi bevæger os i naturen.

Bevillingen til projektet kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formaal.

De nye skilte bliver indviet med taler af Lars Bjarke Christensen fra Kulturstyrelsen og Borgmester for Vordingborg kommune Knud Larsen. Museum Sydøstdanmark står for et traktement i den forbindelse. Der vil desuden være mulighed for en guidet tur med guider fra henholdsvis Geocenter Møn, Naturstyrelsen og Museum Sydøstdanmark.

Hvornår: d. 10. maj kl 13:00

Mødested: På P-pladsen foran Geocenter Møn, Stensgårdvej 8, 4791 Borre.

 

Program for arrangementet:

13:00 Afgang fra Geocenter Møn på guidet tur til Timmesøbjerg.

13:30 Taler og officiel indvielse på Timmesøbjerg, Museum Sydøstdanmark byder på et glas.

14:15 Guidede ture ved hhv. Geocenter Møn, Naturstyrelsen og Museum Sydøstdanmark.

15:00 Tilbage på P-pladsen ved Geocenter Møn

Mere information om projektet Danmarks Oldtid i Landskabet: http://www.kulturstyrelsen.dk/kulturarv/fortidsminder/danmarks-oldtid-i-landskabet/