To "helligdage" på samme dag

15-05-2014

16. maj blev i år en dobbelt helligdag for en mindre gruppe mennesker i Danmark. Udover det var store bededag, så startede forårsjagten på råbuk, og det er en slags helligsag for de jægere, som sætter pris på forårsjagt på råbuk.

Som gæst i naturen vil man kunne møde jægere i skoven og i det åbne land. Men ofte vil man ikke opdage, at der foregår nogen form for jagt, fordi det er en meget stille jagtform. Bukke nedlægges for det meste ved at jægeren sidder og venter på at de kommer frem fra deres skjul, eller man lister meget stille rundt i håb om at snige sig ind på råbukken og nedlægge den.

Udbyttet af jagten er noget meget lækkert og sundt kød. Dele af kødet er især meget velegnet til at grille. Udover kødet kan jægeren også vælge at gemme råbukkens opsats som trofæ eller minde om en god dag i naturen.

Rådyret er en af de vildtarter som klarer sig godt i det danske kulturlandskab og som er blevet en meget talrig art. Jagten på råbukken her om foråret er en tradition, som er fulgt med de jagttraditioner vi i Danmark har arvet fra Mellem- og Nordeuropa.

De grundlæggende ideer med at skyde bukke om foråret er for det først at skyde nogle af sidste års mindste bukkelam, for på den måde at holde bestanden sund og i den rette størrelse. Netop nu bliver sidste års lam ”jaget hjemme fra” af råen og det er nemt at foretage denne afskydning.

Det andet mål er at finde de dyr, som har toppet, og som er modne til afskydning. De giver, et trofæ der vidner om, at jagten har været en værdig udfordring for jægeren.

De mellemliggende aldersklasser bør skånes, således man sikre en sund og moden bestand af bukke, hvilket giver dyr med god vægt og kødkvalitet.